Wargha Enayati, omul care fondat si care anul trecut a vandut reteaua de sanatate Regina Maria, spune ca niciun antreprenor nu se poate declara in totalitate fericit atunci cand renunta la un business pe care l-a crescut si dezvoltat ani de zile. Acesta le recomanda antreprenorilor sa fie pregatiti pentru o “viata nu tocmai usoara” atunci cand vor decide sa permita intrarea in actionariat a unui fond de investitii.

“Ca antreprenor, daca vrei sa vinzi, vinde-ti compania in proportie de 100%. Daca vinzi doar partial trebuie sa fii pregatit pentru o viata nu neaparat usoara, pentru ca un fond de investitii gandeste pe 3-5 ani si nu are cum sa aiba acelasi suflet ca tine pentru afacerea ta. Daca crestei o afacere ca pe o masina second hand din Germania si o vinzi fara sa ai vreun sentiment pentru ea, atunci da, te poti declara fericit”, a declarat Wargha Enayati in cadrul conferintei M&A Outlook 2016, eveniment organizat in parteneriat cu EY si PeliFilip.

Rareori gasesti un antreprenor care a intrat intr-un parteneriat cu un fond de investitii si care acum sare in sus de fericire inainte de a-si vinde complet compania - Wargha Enayati

Regina Maria, a doua cea mai mare retea privata de sanatate din piata romaneasca, a fost vanduta in vara anului trecut de fondul de investitii Advent si de fondatorul companiei, Wargha Enayati, catre Mid Europa Partners, o firma de private equity axata pe Europa Centrala si de Est si Turcia. Valoarea tranzactiei a fost estimata la circa 148 mil. dolari.

“Am vandut din doua motive: in primul rand, este un sentiment de recunostinta, lumea recunoaste munca, fondul investeste bani si da incredere in ce faci. Nu am avut nevoie de bani, nu am avut neoie de know how. In al doilea rand, am vrut sa diluez riscul ca nu as putea reusi sa ma lupt cu asiguratorii din sanatate. Desigur, exista argumentele know-how-ului si finantarii care intra in companie atunci cand vinzi o parte din firma ta unui fond de investitii, dar pentru mine acestea nu sunt niste argumente foarte bune. O companie sanatoasa se poata indatora singura si isi poate angaja oamenii potriviti daca are nevoie de know-how”, a concluzionat Wargha Enayati.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri