Ministerul Sanatatii a inaintat Guvernului proiectul de Ordonanta de Urgenta care prevede plata garzilor pentru rezidentii de anul I si II, avand in vedere numarul mare de garzi efectuate de acesti rezidenti si faptul ca aceasta activitate era neremunerata.

Noul act normativ prevede ca medicii rezidenti aflati in primii doi ani de pregatire in rezidentiat pot asista medicul titular de garda in afara programului normal de lucru si pentru aceasta activitate beneficiaza de o indemnizatie in cuantum de 140 de lei/garda.

Aceasta indemnizatie se va acorda pentru un numar de maxim de doua garzi pe luna.

Masura se va aplica si medicilor rezidenti incepand cu anul III de pregatire in rezidentiat, pentru activitatea prestata in afara progamului de la norma de baza, care efectueaza garzi in spitale in care nu sunt organizate doua linii de garda in aceeasi specialitate.

In jur de 7.000 de medici rezidenti ar urma sa beneficieze de aceasta indemnizatie. Deoarece aceasta masura implica alocarea suplimentara de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanta de Urgenta nu a putut fi promovata cu sase luni inainte de alegeri conform prevederilor din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, unde se stipuleaza ca “nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de expirarea mandatului Guvernului, in conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, care sa conduca la cresterea cheltuielilor de personal”. Actul normativ a fost insa finalizat, a obtinut toate avizele necesare si poate fi adoptat de noul Guvern.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri