Datoriile fiscale totale ale Rafo SA Onesti catre buget erau, la sfarsitul anului trecut, de peste 1,22 miliarde lei, aproximativ 360 milioane euro, conform calculelor Ministerului Finantelor, contestate, insa, de catre reprezentantii rafinariei
"La 31 decembrie 2006, creantele fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala fata de SC Rafo SA Onesti aveau o valoare totala de 1.224.162.329 lei, din care 541.333.709 lei reprezinta obligatii principale si 682.828.620 lei obligatii fiscale accesorii (dobanzi si penalitati)", a precizat, pentru NewsIn, Ministerul Finantelor.

Reevaluarea creantei a fost facuta de catre Finante la cererea Curtii de Apel Brasov. Curtea a solicitat ministerului sa finalizeze calculele pana la sfarsitul lunii februarie si a decis ca actionarii rafinariei sa preia si sa plateasca datoriile.

Insa, Rafo a contestat valoarea creantelor si, conform informatiilor remise de catre Finante, "contestatia se afla pe rolul organelor de solutionare a contestatiilor (din cadrul ANAF n.n.)".

In urma cu o luna, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu declara ca a primit o propunere din partea conducerii Rafo privind plata datoriei societatii catre bugetul de stat, pe care o va analiza, urmand sa ia o decizie in cel mult doua luni.

In acelasi timp, insa, liderul sindicatului din cadrul rafinariei, Ion Marian spunea ca datoria reala a Rafo catre Ministerul Finantelor Publice este de 206 milioane de dolari. Reprezentantii Rafo au contestat calculele penalitatilor la obligatiile de plata restante, facute de minister.

Rafo este detinuta de firma Balkan Petroleum Ltd, care a fost cumparata de Calder-A, la sfarsitul lunii noiembrie 2006. Actionarii firmei Calder-A sunt Iakov Goldovskiy cu o participatie de 80% si Todor Batkov, care detine 20 %.

Reprezentantii Calder-A au avansat initial, ca termen de preluare si achitare a creantelor MFP si ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului sfarsitul anului 2006. In decembrie 2006, AVAS a anuntat ca Grupul Petrochemical Holding, care detine Calder-A, a platit datoria de 23,8 milioane lei.

Rafo a fost privatizata in octombrie 2001. Consortiul format din firma lui Corneliu Iacobov, Imperial Oil, si Canyon Servicos (Portugalia) a cumparat 59,9% din actiunile companiei de la APAPS (actualul AVAS), valoarea totala a tranzactiei fiind de 7,48 milioane dolari. Firma britanica Balkan Petroleum (BkP), controlata de VGB Oil (50%) si de fondul de investitii Central European Petroleum, a devenit, in octombrie 2003, actionar majoritar la Rafo preluand pachetul majoritar de actiuni de la Imperial Oil si Canyon Servicos.

Pe 12 iulie 2005, s-a semnat contractul dintre Calder-A International si Balkan Petroleum, ce viza preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Rafo. Novatia contractului de privatizare de la Balkan Petroleum catre Calder-A International nu a fost niciodata recunoscuta de catre AVAS si MFP, principalii creditori. Pentru a putea controla, totusi, rafinaria bacauana, Calder-A a achizitionat firma Balkan Petroleum.

Rafinaria Rafo Onesti se afla inca din 2004 in proces de reorganizare judiciara si faliment.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri