Salariatii Regiei Nationale a Padurilor Romsilva ameninta cu actiuni de protest, incepand de saptamana viitoare, urmand ca din 5 iunie sa declanseze conflictul de interese, daca nu vor primi majorari salariale de 30% si protectie sociala pentru personalul disponibilizat
Potrivit presedintelui Confederatiei Sindicatelor Consilva, Marian Stoicescu, cei 24.000 de salariati ai Romsilva sunt nemultumiti de valoarea salariului mediu la nivelul societatii, care este cu 260 de lei mai mica decat valoarea salariului mediu brut pe economie, acest nivel fiind mentinut din cauza faptului ca regia a fost monitorizata, informeaza NewsIn. Odata cu scoaterea regiei de pe lista de monitorizare, in februarie, sindicalisii doresc o majorare a salariilor in medie cu 30%, astfel incat sa se ajunga la valoarea salariului mediu pe economie. Conform liderului sindical, padurarii au cel mai mic salariu dintre toti angajatii, si anume aproximativ 520 de lei.

Totodata, salariatii mai solicita si protectie sociala pentru cei care vor fi disponibilizati atat in urma retrocedarii unor suprafete de padure, cat si in urma restructurarii activitatii regiei. Potrivit lui Stoiecescu, in acest an vor fi concediati 4.000 de salariati. In acest sens, sindicalistii solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) prelungirea, printr-o ordonanta de guvern, a termenului pana la care se acorda protectie sociala personalului disponibilizat in urma retrocedarilor si care a expirat la 31 martie, precum si acordarea de plati compensatorii in baza ordonantei 116/2006, privind protectia sociala a salariatilor disponibilizati prin concedieri colective, celor care vor ramane fara serviciu in urma restructurarii activitatii. Potrivit lui Stoicescu, in urma discutiilor purtate cu reprzentantii MADR in martie, acestia au fost de acord cu majorarile salariale cerute, urmand a se face o rectificare bugetara.

O alta nemultumire a salariatilor de la Romsilva este ca tot mai multi angajati au fost agresati in ultimul an (doi dintre ei pierzandu-si viata) din cauza neaplicarii legislatiei in domeniu si a lipsei unor programe de dezvoltare rurala. Stoicescu a explicat ca exista o parte a populatiei cu o situatie materiala foarte precara si singurul lor venit este vinderea lemnelor furate din paduri. Liderul sindical a propus ca ministerul sa elaboreze anumite programe prin care nivelul de trai al acestei categorii sociale sa fie ridicat. Stoicescu a adus in discutie si Programul de Dezvoltare Rurala 2007-2013, finantat cu opt miliarde de euro din fonduri de la UE si cu doua miliarde de euro cofinantare nationala, care ar putea sa sustina populatia nevoiasa.

Pentru a-si sustine revendicarile, sindicalistii vor incepe seria de proteste in 7 mai, cu actiunea de purtare a unei banderole albe pe brat, fara intreruperea activitatii. Daca nu primesc niciun semnal pozitiv din partea autoritatilor, sindicalistii ameninta cu actiuni de protest pe parcursul lunilor mai si iunie si cu declansarea conflictului de interese, dupa 5 iunie, cand expira Contractul Colectiv de Munca.

Fostul director general al Romsilva, Simion Maftei, anunta anul trecut ca regia va disponibiliza 7.048 de angajati ca urmare a retrocedarii padurilor, numarul acestora fiind stabilit lunar, in functie de suprafata de padure retrocedata. In prezent, Romsilva are 24.000 de angajati,

Suprafata fondului forestier national era la, finele lui 2005, de 6.390.536 de hectare, in crestere cu 8.385 hectare, fata de 2004. Astfel, unui roman ii revin, in medie, 0,29 hectare de padure, o suprafata apropiata de media europeana de 0,30 hectare pe locuitor. Potrivit lui Marian Stoicescu, din 1990 si pana in prezent, 350.000 de hectare de padure din sectorul privat au disparut din cauza neasigurarii pazei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri