Romsilva va inregistra anul acesta o crestere a veniturilor din activitatea de vanatoare cu 10% fata de anul trecut, cand acestea s-au ridicat la 12,3 milioane de lei, a declarat citat de NewsIn seful directiei economice din cadrul Regiei, Bogdan Achimenco.
Totodata, Achimenco a mai precizat ca in 2008 cifra de afaceri a Regiei Nationale a Padurilor (RNP) va creste tot cu 10% fata de anul trecut, cand aceasta a s-a ridicat la 1.103 milioane de lei.

In ceea ce priveste activitatea de vanatoare, seful Serviciului de Vanatoare din cadrul Romsilva, Petre Gargarea, a declarat ca in Romania vin anual aproximativ 3.500 de vanatori din strainatate, printre care italieni, spanioli, nemti, austrieci si francezi.

"Este de asteptat ca numarul de vanatori straini care vor veni anul acesta la vanatoare in Romania sa scada, in conditiile crizei financiare mondiale", considera reprezentantul RNP.

Potrivit Romsilva, suprafata totala a fondului cinegetic a Romaniei este de 21.966,4 mii hectare, suprafata impartita in 2.149 de fonduri de vanatoare atribuite prin contract mai multor gestionari. Din acest numar, Regia gestioneaza 570 de fonduri de vanatoare, cu o suprafata totala de 6.335.373 hectare.

Petre Gargarea a mai spus ca in urma actiunilor de vanatoare derulate doar de Romsilva, anual se valorifica o cantitate de 300 de tone de vanat.

"Tarifele au fost stabilite in concordanta cu valoarea cinegetica a trofeelor, cu nivelul cotelor, cu tarifele practicate de concurenta din tarile vecine la aceleasi specii si cu nivelul cererii si ofertei (...). Tariful de vanare asigura vanatorului dreptul de proprietate asupra trofeului ", sustine Petre Gargarea.

In anul de vanatoare 2007-2008, au fost impuscati 370 de cerbi comuni. Tariful de impuscare practicat de Romsilva pentru un astfel de trofeu, variaza in functie de greutate, de la 550 de euro pana la 8.800 de euro pentru fiecare piesa de cerb comun.

Referitor la tarifele practicate de Romsilva pentru vanatoarea de ursi, acestea variaza intre 5.000 si 7.000 de euro pe exemplar. Cota de recolta stabilita in cazul ursilor pentru anul de vanatoare 2008-2009 este de 171 de exemplare. Anul trecut au fost impuscati prin activitatea de vanatoare organizata de Romsilva 70 de ursi.

In ceea ce priveste vanatoarea de capre negre, cota de recolta pentru 2008-2009 a fost stabilita la 190 de exemplare, in crestere fata de anul trecut cand aceasta a fost stabilita la 175 de exemplare. Anul trecut, din cota totala au fost impuscate 136 de capre negre.

Tariful practicat de Romsilva pentru un exemplar impuscat din aceasta specie variaza intre 1.100 si 2.800 de euro.

In ceea ce priveste cota de recolta pentru mistreti, aceasta de ridica la 5.110 exemplare, in scadere fata de anul trecut cand cota alocata Romsilva a fost de 5.140 de animale. Tot anul trecut, din aceasta cota au fost vanati 1.750 de mistreti. Tariful pentru vanarea acestei specii variaza de la 250 de euro la 750 de euro.

Potrivit Romsilva, printre speciile care se vaneaza in Romania se numara cerbul, cainele enot, sitarul, vulpea, ursul brun, cocosul de munte, porcul mistret, fazanul, sacalul, capra neagra si prepelita.

Datele Institutului National de Statistica arata ca in 2007 iepurele de camp si rata salbatica au fost cele mai vanate specii in 2007, peste 103.000 bucati respectiv 69.870 bucati.

Potrivit datelor INS, din categoria mamiferelor, iepurele de camp a fost cel mai vanat animal, urmand vulpea, 19.500 bucati si mistretul, peste 12.700 bucati. In ceea ce priveste pasarile, cele mai vanata specie a fost rata salbatica, urmand fazanul, peste 53.500 bucati si gugustiucul circa 39.000 bucati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri