Grecia, una dintre tarile cu cea mai mare pondere in totalul investitiilor straine directe in Romania, este prezenta pe piata locala prin sapte banci, trei companii telecom - Romtelecom, Cosmote si Germanos – dar si in alte sectoare-cheie ale mediului de business autohton.
Astfel, managerii greci coordoneaza business-uri considerabile in Romania, fapt ce a generat un model de business creat special pentru comunitatea elena din Capitala: o scoala particulara pentru copiii expatilor din Atena.

Scoala Greceasca “Atena” poate fi considerata un business in sensul ca atrage investitii si profit si are costuri. De departe insa, taxele anuale pe care le plateste un parinte (3.500 euro) sunt infime cand vine vorba de educatia propriului copil, mai ales cand acestea constituie o necesitate.

Greek School of Bucharest a fost deschisa in 2008, in baza unui memorandum de intelegere intre Ministerul Invatamantului National si Cultelor din Grecia si Asociatia Parintilor si Curatorilor din Bucuresti, cu ajutorul Ambasadei Elene din Romania.

In anul scolar 2008 – 2009, a functionat la nivel de gradinita si de scoala elementara (pana la clasa a treia), si a invatat in jur de 30 de copii. In urmatorii doi ani, scoala elena de la Bucuresti vrea sa opereze pana la sase clase conform ariei curriculare si sistemului educational grecesc.

“In fiecare an, pe masura ce actualii si viitorii copii inscrisi la aceasta scoala vor creste, vor fi adaugate si alte clase de invatamant”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Panos Loukas, general manager Edrasis Construct Group, unul din sponsorii acestei scoli, si seful Asociatiei Parintilor a Greek School of Bucharest.

Asociatia Elena a Parintilor ii mai are ca membri pe Sotiris Yannopoulos, general manager East Balkans la PepsiCo International - Star Foods, Spiros Vamvakas, commercial manager Stirom SA, Sotiris Karagiozidis, managing partner HCS - Human Capital Solutions si Michas Petros, director general al Steelmet Romania.

Administratia elena pune la dispozitia acestei scoli profesori si asigura acesteia diverse facilitati.

Tarifele pe care le practica, ca si scoala particulara, sunt mici comparativ cu cele vehiculate in alte scoli de acest tip, considera Loukas. Daca Ministerul Educatiei din Grecia pune la dispozitia scolii profesori bine pregatiti, Asociatia Parintilor este responsabila in ceea ce priveste costurile operationale, cum sunt chiria cladirii in care este amplasata scoala, plata angajatilor etc.

“Totusi, in ciuda costurilor ridicate pe care le implica existenta unei astfel de scoli, comparativ cu alte institutii particulare de invatamant, tarifele pe care le practica Greek School of Bucharest sunt mai scazute si corespund sumei de 3.500 euro/an, la care se adauga, dupa caz, o extra taxa de transport de 200 euro/luna”, spune presedintele Asociatiei Parintilor si general manager-ul companiei de constructii Edrasis in Romania.

Mai mult, scoala beneficiaza si de ajutorul a 15 sponsori, printre care Alpha Bank, Alumil, Stirom, Cosmote, Edrasis Construct, Star Foods, Steelmet, Alexandrion Group si diverse alte companii care fac parte din mai multe sectoare de business din Romania.

Aceste companii ofera bani Asociatiei Parintilor, care ii foloseste in scopul mentinerii operabilitatii scolii si care, implicit, contribuie la reducerea valorii taxelor platite de parinti.

De curand, membrii Asociatiei Parintilor s-au decis sa construiasca propria cladire in care sa se desfasoare orele de curs. Costurile lunare ale scolii ating circa 25.000 euro, iar chiria lunara este de aproximativ 9.000 euro/luna.

“Referitor la profit, noi ne concentram doar pe furnizarea unor servicii concrete, care sa asigure continuitatea scolii pe care am fondat-o si care sa atraga, inca din acest an de invatamant, un numar considerabil de copii romani, care vor avea, astfel, sansa de a invata cot la cot dupa programa unor elevi din alta tara, in acest caz, din Grecia”, explica Loukas.

Asadar, principalul obiectiv al grecilor este atragerea copiilor romani la Greek School of Bucharest, care provin din familii cu venituri medii si mari, chiar daca publicul tinta initial era comunitatea greceasca si cea cipriota.

In plus, in ajutorul acestei tinte pe care o are Asociatia Parintilor, vine un studiu realizat de Civitas, care indica faptul ca 90% din parintii romani vor sa-si trimita copiii la o scoala privata, 80% din acestia isi doresc sa afle mai multe despre scoala elena din Bucuresti, in timp ce 30% din ei iau in considerare posibilitatea de a-si trimite copiii la o scoala greceasca.

Asociatia Parintilor va oferi, in fiecare an, 10 burse parintilor care nu isi pot permite sa plateasca taxele scolii elene.

In afara programei analitice grecesti, la scoala se predau cursuri intensive de limba romana si engleza si se deruleaza si alte activitati educationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri