Ioan Popa, directorul general al Transavia Grup, companie producatoare de carne de pasare a declarat ca, dupa primele noua luni din acest an, vanzarile firmei au crescut cu 20%. "In principal, lucrurile sunt corelate si vindem ce producem, astfel ca aceasta crestere se datoreaza maririi capacitatilor de productie, estimandu-se cantitatea record de 50.000 de tone de carne de pasare in 2009”, a spus Ioan Popa pentru NewsIn.

De asemenea, directorul economic al Avicola Calarasi, Traian Bulearca a declarat ca vanzarile companiei s-au majorat anul acesta cu 20%, punand acest aspect si pe seama ponderei mari pe care o are in prezent carnea de pui in piata.

"Dupa intervalul ianuarie-septembrie putem spune ca au crescut livrarile cantitative de carne de pui cu circa 20%. Noi am marit capacitatea de productie, acesta fiind unul din motive, insa daca oamenii nu ar fi dorit sa cumpere, am fi ramas cu ele nevandute. Dupa opinia mea, un motiv pentru care se vinde mai multa carne din acest sortiment este si faptul ca, in prezent, in piata se gaseste mai putina carne de porc si de vita", a spus Bulearca.

In plus, acesta a precizat ca, desi producatorii ar dori sa majoreze preturile, ei nu o vor putea face anul acesta, deoarece piata nu ar suporta in acest moment o crestere a preturilor.

Presedintele grupului Agricola Bacau, Grigore Horoi, a declarat pentru NewsIn ca pretul mai mic al produselor din carne de pui, comparativ cu al celorlalte sortimente, precum si orientarea cumparatorilor catre carnea alba, au majorat vanzarile companiei dupa primele noua luni cu circa 10%.

"Anul 2009 s-a dovedit a fi un an bun pentru vanzarile de carne de pui. La noi e mai greu de comparat, pentru ca anul acesta avem si abatorul in functiune, insa daca facem o estimare per total, se poate spune ca avem un plus de 10% la vanzarile de carne de pui, comparativ cu anul precedent. Se vinde bine pentru ca are un pret bun, dar si pentru ca oamenii prefera carnea alba", a spus Horoi.

Grigore Horoi a precizat ca anul acesta pretul carnii de pui nu a crescut, insa daca nu vor fi acordate subventiile din sector s-ar putea produce o majorare cu pana la 10-15 procente.

Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van, a declarat ca in piata se inregistreaza o crestere a vanzarilor de carne de pui, deoarece pretul acestui sortiment nu a crescut in 2009.

"Dupa primele noua luni din 2009 se inregistreaza o crestere a vanzarilor de carne de pui cu peste 10%, aceasta fiind comercializata in magazine cu aproximativ opt lei/kilogram, asa cum se vindea si anul trecut. Pe de alta parte, e si un produs dietetic ce poate fi consumat de persoane de toate varstele, acesta putand fi considerat un alt motiv pentru care oamenii se indreapta spre carnea de pui", a spus Van.

Ilie Van a mentionat pentru NewsIn ca in piata se inregistreza cresteri si pe segmentele de ou de consum si pui de o zi.

Acesta a mai spus ca pentru 2009 se asteapta la o stagnare a importurilor, la volumul anului trecut, respectiv 114.000 tone, si la o crestere a exporturilor de la 9.000 tone, in anul 2008, la 20.000 tone in acest an. "Am reusit sa avem o intrare mai buna pe piata, prin calitate si mai mult interes din partea producatorilor", a explicat Van.

Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania a adaugat ca piata de produse avicole va ajunge in 2009 la valoare de circa 1,1 miliarde euro, in crestere cu circa 15% fata de 2008.