Contrabanda cu tigari a scazut la 33,9% din piata in luna martie, cu 2,3 puncte procentuale mai putin fata de inceputul anului, potrivit unui studiu comandat de British American Tobacco si Japan Tobacco International, scrie NewsIn.
Studiul a acoperit toate regiunile tarii si au fost intervievati aproape 2.500 de respondenti.
In primul trimestru, produsele de contrabanda reprezentau 36,2% din piata, devenind astfel cel mai important jucator.

Potrivit studiului, scaderea este determinata in cea mai mare masura de initiativele aplicate de autoritati pentru stoparea contrabandei, o importanta semnificativa avand-o propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si ordinul Ministerului Finantelor Publice 202/2010 prin care se interzice vanzarea de tigarete in duty free-uri.

Bugetul de stat ar putea inregistra pierderi de 1 miliard euro din cauza contrabandei de tigari doar in acest an, potrivit estimarilor celor doi producatori.

"Din estimarile noastre, cele 2 procente pot fi convertite intr-o suma echivalenta cu aproximativ 20 milioane euro, care intra la bugetul de stat. Totusi, produsele de contrabanda acopera in continuare o cota foarte mare a pietei atat in profit, cat si in volume", a declarat Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs South East Europe British American Tobacco.

Studiul realizat de compania de cercetare Novel Research arata ca fenomenul de contrabanda cu tigarete are mai degraba un specific regional decat unul national si are cea mai mare amploarea in partea de nord-est a tarii.

De altfel, aceasta este si singura regiune care inregistreaza o crestere pronuntata a comertului ilicit in perioada analizata, de la 52,8% la 59,5%, cauzata, in principal, de tigaretele provenite ilegal din Republica Moldova.

Pe de alta parte, cea mai mare descrestere a actiunilor de contrabanda, de 5,3%, s-a inregistrat in partea de sud-est a tarii. In vest, vanzarile tigaretelor de contrabanda cumparate din duty free-uri au avut o scadere incurajatoare de 6,4%.

In ce priveste desfacerea tigaretelor de contrabanda, vanzatorii ambulanti reprezinta cea mai importanta sursa de achizitionare a produselor ilegale - 43% din piata, fiind urmati de piete si magazinele mici de cartier.

Dintre zonele de provenienta a produselor de contrabanda, Republica Moldova este lider, crescand in martie cu 6,1%, urmata de duty free-uri si de Ucraina.

Procentul tigarilor de contrabanda provenite din duty-free-uri a scazut de la 27,4% la 25%, o consecinta directa a Ordinului Ministerul Finatelor ce prevede interzicerea comercializarii tigarilor si bauturilor alcoolice in magazinele duty-free, precum si obligativitatea lichidarii stocurilor de tigarete si bauturi distilate, de catre comercianti, in 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prevederilor acestuia (la 9 februarie).

Citeste si Tigarile de contrabanda ard buzunarele statului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri