Magazinele virtuale devin o alternativa tot mai des folosita de catre romanii cu putin timp la dispozitie, mai ales de sarbatori. Pe Internet se poate gasi aproape orice. Cumparatorul trebuie sa plateasca insa mai mult si sa astepte pina primeste produsul achizitionat.
Indiferent cit de mult a explodat piata de retail in ultimii ani, de sarbatori orice magazin pare neincapator pentru romanii care se trezesc pe ultima suta de metri ca mai au cumparaturi de facut.

Cozile devin interminabile atit la casele de marcat, cit si pe linga rafturi, astfel ca placerea de a cumpara se transforma intr-o corvoada de care multi ar da orice sa scape. In aceste conditii, singura alternativa la dispozitie o reprezinta cumparaturile prin Internet. Au dezavantajul ca nu te poti bucura de ele de indata ce le-ai achizitionat, nu le poti atinge inainte de cumparare, iar din cauza costurilor de transport pot fi ceva mai scumpe decit cele din magazinele traditionale, dar se pliaza foarte bine pe consumatorul care nu are timp de pierdut cu statul la coada.

Preturile online sint diferentiate clar de taxele de transport. Acestea sint calculate separat si evidentiate in procesul de comanda, pentru a asigura transparenta in procesul de cumparare. In ceea ce priveste alte taxe, acestea se pot referi doar la comisioanele presupuse de plata online, comisioane percepute de banci si de procesatorii de carduri. Aceste costuri sint suportate in intregime de catre companie, costurile clientilor nefiind influentate de aceste comisioane, explica Irina Tuturuga, web strategy manager al Grupului RTC, care se ocupa si de magazinul online Diverta.

Craciunul dubleaza vinzarile online

Anul acesta a fost unul benefic pentru proprietarii de magazine online, cumparaturile virtuale fiind din ce in ce mai utilizate. Mai mult, in perioada sarbatorilor, se estimeaza o dublare a tranzactiilor. Cresterea are insa legatura si cu contextul pietei si a faptului ca doi jucatori importanti au patruns in aceasta industrie. Intrarea online a lui DOMO sau Flamingo va face sa creasca vinzarile substantial, probabil cu 100%. Nu se pot face comparatii intre ani, pentru ca numarul si substanta comerciantilor pe Internet sint in permanenta modificare in sensul cresterii acestora. Multi apeleaza la acest sistem pentru a comanda din strainatate pentru cei de acasa, din Romania, explica Marin Mitroi, director general in cadrul RomCard, compania care asigura servicii pentru sistemul de plati prin card.

De la an la an, vinzarile au crescut cu circa 80%, atingind in 2005 un rulaj de 300.000 de euro. Vinzarile au cunoscut o evolutie ascendenta bazata pe mai multe argumente: dezvoltarea din inertie a pietei, largirea continua a gamei de produse disponibile, dezvoltarea de functionalitati adiacente puse la dispozitia clientilor nostri, precum alerta noutati, alerta stoc, lista de preferinte, posibilitati multiple de livrare, precum si introducerea posibilitatii de a plati comenzile cu cardul, spune Irina Tuturuga.

De 26 de ori mai multe tranzactii

Din datele Romcard, anul acesta romanii care detin carduri inrolate in sistemul 3D Secure au efectuat prin intermediul Internetului aproximativ 230.000 de tranzactii, in valoare totala de aproximativ 45 de milioane de dolari. Raportat la anul trecut, orientarea romanilor catre acest tip de cumparaturi este evidenta, in 2004 numarul de tranzactii rezumindu-se la 8,8 mii, adica de aproximativ 26 de ori mai putin decit in 2005. Ca valoare, cu un an in urma, romanii au cheltuit pe Internet 1,3 milioane de dolari. In ceea ce priveste estimarile pentru 2006, RomCard mizeaza pe o crestere a numarului de tranzactii la 250.000, in valoare totala de 50 de milioane de dolari.

Ce putem cumpara pe Internet

Nevoia tot mai mare a romanilor de a fi bine aprovizionati, dar cu eforturi minime in ceea ce priveste timpul alocat pentru cumparaturi, face ca in magazinele online sa gasesti, in general, produse aproape din toate categoriile. Toate domeniile sint reprezentate: florarii, vacante interne si externe, bilete de avion, cartele de convorbiri internationale, electronice, electrocasnice, IT&C etc. Daca enumeram DOMO, DIVERTA, FLAMINGO, CONNEX, puteti deduce clar ca orice este posibil, sustine Mitroi. Cu toate acestea, cei care mizeaza ca isi vor putea achizitiona porcul de Craciun platind cu cardul pe Internet, ar trebui sa stie ca in Romania, pentru cumparaturi, Internetul are inca limitele lui. Explicatia ar putea veni si din faptul ca pentru a comercializa produsele alimentare, comerciantii online au nevoie de foarte multe aprobari, greu de obtinut. Ne-am concentrat mai mult pe produsele nonalimentare, pentru ca in cazul produselor perisabile ne trebuie foarte multe aprobari, ne-a declarat Catalin Maftei, directorul unui magazin online. Cel mai des se comanda online urmatoarele categorii: servicii online de acces la continut, componente de calculator, carti, telefoane mobile si electrocasnice, spune Cristian Badea, CEO la GECAD ePayment.

Oferta magazinelor online este bogata, de la alimente si produse electrocasnice la bikini si brazi de Craciun. Trebuie spus ca produsele perisabile, precum carnea proaspata, lipsesc din rafturile virtuale. La fel si alte produse alimentare ca mezelurile, brinzeturile sau laptele proaspat. Preturile sint, in cele mai multe cazuri, ceva mai mari decit in magazin, insa confortul se plateste.

Mincare reala in raftul virtual

Astfel, un litru de ulei costa intre 4,2 si 4,61 RON, in vreme ce uleiul de masline ajunge la 22,3 RON. Nu lipsesc faina alba si grisul, scoase la vinzare la 2-3 RON, orezul - 2,2-3 RON sau zaharul, care este comercializat de patronii supermarketurilor virtuale cu 3,8 RON kilogramul. Gospodinele mai grabite si comode pot utiliza pentru completarea mesei de Craciun supele instant, ciorba de burta la cutie sau fulgii de fasole ori cartofi comandate prin Internet. Oferta mai cuprinde: pate de ficat, conserve de carne, hirtie igienica, mincaruri gatite la conserva sau bauturi.

Laptopul de sub brad

Ofertele pentru cei care nu au timp sa umble prin magazine sau prin piete pentru a cumpara bradul de craciun si accesoriile necesare nu au intirziat sa apara. Este drept, cei care se asteapta sa comande din fata calculatorului un brad natural nu vor fi foarte incintati, deoarece vor trebui sa se multumeasca doar cu un bradut mai mic de o jumatate de metru pentru care vor plati in jur de 8 RON. Cei care vor ceva mai impunator pot opta pentru un brad artificial, care costa in jur de 38 RON. Nici accesoriile pentru impodobirea acestuia nu lipsesc din oferte. Un virf pentru brad este cotat la 5 RON, la fel ca un set de fundite sau ca un spray cu zapada artificiala. Un set de 12 globuri costa 7 RON, iar o instalatie luminoasa - 25 RON. Sub pom pot sa puna chiar si un laptop, care poate fi comandat la pretul de la 2.500 RON, un televizor - de la 250 RON, sau o camera foto - de la 325 RON.

Cum sa eviti aglomeratia

Primul pas pentru a putea realiza cumparaturi pe Internet consta in inrolarea in sistemul 3D Secure, printr-o simpla accesare a paginii de Internet a bancii emitente a cardului. Inrolarea necesita furnizarea online a datelor personale ale cumparatorului si care vor fi folosite ulterior pentru confirmarea identitatii acestuia in timpul efectuarii tranzactiilor online. Ulterior, pentru a putea face tranzactii pe Internet, cumparatorul va primi propriul SecureCode privat, direct de la emitentul de card. Odata aflat in posesia acestui cod, pentru a putea efectua o tranzactie online, cumparatorul trebuie sa transmita prin intermediul paginii de web a magazinului virtual o serie de informatii, care sint verificate. Apoi, la fel ca si procesul foarte cunoscut de autentificare de la ATM, acesta va trebui sa testeze codul de identificare special intr-o fereastra situata in partea de sus a ecranului, inainte ca tranzactia online sa fie perfectata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri