Increderea investitorilor din fondurile private equity cu activitate in Europa Centrala s-a stabilizat, potrivit celui mai recent indice calculat de Deloitte Central Europe. Indicele a urcat de la un minim istoric de 48, in octombrie 2008, la 138, doi ani mai tarziu. Acest nivel e cu doua puncte sub indicele calculat in editia din primavara (140), de unde reiese ca sentimentul din mediul investitional a ramas relativ neschimbat pe parcursul lui 2010.
„2010 a fost un an de stabilizare solida si redresare graduala, dupa perioada extrem de dificila a anilor 2008 - 2009, cand nivelul increderii a coborat la minime istorice. In luna aprilie, cand am lansat editia anterioara a acestui studiu, discutam despre situatia imprevizibila si schimbatoare provocata de criza din Grecia. Astazi, discutia s-a mutat asupra Irlandei, care a devenit noul motiv de incertitudine cu posibil impact asupra mediului macroeconomic”, spune Garret Byrne, Partener Deloitte si lider M&A Transaction Services.

Pentru urmatoarele sase luni, o majoritate semnificativa dintre participantii la studiu (62%) nu se asteapta la schimbari substantiale in economie.

„Fondurile de private equity au la dispozitie un capital substantial pe care cauta sa ii distribuie. Tranzactiile dureaza mai mult si am putea spune ca acum este mai putin vorba de bani, cat de calitatea oportunitatilor; investitorii se uita mai atent la potentialele riscuri si recompense si sunt preocupati de evolutia contextului macroeconomic”, afirma Hein van Dam, Partener Coordonator Deloitte Financial Advisory in Balcani.

Potrivit studiului, 64% dintre respondenti au raspuns ca isi vor concentra atentia asupra noilor oportunitati de afaceri (comparativ cu 74%, in aprilie). Cu toate acestea, este posibil ca stabilizarea mediului de afaceri sa incurajeze finalizarea mai multor tranzactii in perioada urmatoare, chiar daca nu se va putea vorbi de o revenire la nivelul anterior crizei pentru o buna perioada de timp.

De asemenea, 74% dintre participantii la studiu considera ca valoarea tranzactiilor se va mentine la acelasi nivel (pe parcursul lui 2009, tranzactiile au avut o valoare relativ mica, de pana in 20 de milioane de euro). Este, astfel de asteptat ca tranzactiile mari sa fie in continuare relative rare.

O pondere de 67% - cel mai mare procent inregistrat in ultimii sapte ani - mizeaza pe intensificarea activitatii de fuziuni si achizitii in cursul lui 2011. Reiese astfel sentimentul general de optimism care s-a intensificat constant din octombrie 2008, cand un procent considerabil de 80% anticipa o scadere sustinuta a activitatii.

Mai mult, 43% dintre respondenti se asteapta la imbunatatirea performantei portofoliului de companii pe care il detin. Aceasta pondere reprezinta maximul ultimilor cinci ani, fiind in mod semnificativ mai mare decat cea din perioada de boom a anilor 2006 - 2007.

Procentul respondentilor care vor sa cumpere mai mult in urmatoarele sase luni este in scadere usoara fata de aprilie 2010 (de la 70% la 64%).

Investitorii estimeaza ca segmentul companiilor cu pozitii de lider de piata va ramane cel mai competitiv din punct de vedere al investitiilor financiare (74%, reprezentand cea mai mare pondere de pana acum, fata de 65% in aprilie); se confirma astfel atitudinea prudenta pe care investitorii au adoptat-o post-criza. Intre timp, atractivitatea afacerilor de marime medie s-a diminuat considerabil, in pofida oportunitatilor de crestere pe care le prespune o astfel de investitie (de la 35% la 26%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri