Producatorii din industria textila au dreptate. Tariful binominal este mai mare in intervalul de timp 9-12 a fiecarei zile, cand toate intreprinderile lucreaza, a declarat, ieri, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. In opinia sa, se pot identifica intervale de timp in care politica energetica sa nu afecteze politica industriala. Si exportatorii solicita reducerea costurilor la energie, prin aplicarea de tarife reduse la consumul de energie al agentilor economici pe timp de noapte si in zilele de sarbatoare, precum si prin reducerea numarului de ore incluse in perioada de varf de consum, in care pretul energiei este mai ridicat. "Am luat in considerare toate solicitarile venite din mediul de afaceri. Acestea au facut obiectul unor discutii recente cu reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)", a precizat Seres. El a mai anuntat ca se discuta si despre aplicarea unui tarif unic pe ore de functionare permanenta la nivelul Termoelectrica. "Echipamentele ar trebui sa lucreze in regim continuu pentru a se evita costuri suplimentare cu repornirea acestora in caz de oprire", a afirmat ministrul Economiei.

Directorii Conpet si Nuclearelectrica - demisi

Directorii generali ai societatilor Conpet si
Nuclearelectrica au fost inlocuiti din functii, a declarat Iuliana Dumitru, consilier al ministrului Economiei si Comertului. Astfel, in locul lui Ioan Rotaru, la conducerea Nuclearelectrica a fost numit Sabin Horatiu Voiculescu, in timp ce postul de director general al Conpet va fi ocupat de Liviu Iliasi, care il inlocuieste pe Petre Petrescu. Dumitru a precizat ca noii directori au ocupat pana in prezent functii de conducere in cadrul celor doua companii. Nuclearelectrica este operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, in timp ce Conpet administreaza reteaua nationala de transport prin conducte a titeiului si a produselor petroliere.

Pentru a se lamuri in legatura cu contractul VA Tech
Ministrul Seres se va duce la Portile de Fier


Cu cateva zile in urma, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a solicitat conducerii Hidroelectrica sa intocmeasca un raport privind implicatiile economico-financiare generate de oprirea, remedierea si punerea in functiune a grupurilor 5 si 6 de la Portile de Fier I. Totodata, el cerea si recuperarea in regim de urgenta a pagubelor determinate de recentele avarii. Intrebat, in conferinta de presa de ieri, daca nu l-a enervat situatia de la Portile de Fier, ministrul Seres a raspuns: "Nu m-am enervat, caci un ministru nu trebuie sa se enerveze, ci sa gaseasca solutii". Referitor la contractul dintre Hidroelectrica si grupul elvetian VA Tech privind modernizarea Portilor de Fier, Codrut Seres a mai declarat ca respectivul contract nu numai ca are anumite clauze de confidentialitate, dar se afla si in plina derulare: "Practic, contractul de la Portile de Fier I este in plina desfasurare. Am discutat cu reprezentantii partii elvetiene, carora le-am pus in vedere ca orice intarziere in remedierea defectiunii cauzeaza pagube partii romane, pentru ca dansii sa plateasca daune. Nu am emotii in ceea ce priveste acest aspect. In plus, in urma semnalelor din presa, voi ajunge si la Portile de Fier II, pentru a constata si acolo modul in care se desfasoara investitia".

Ministrul Seres le-a solicitat elvetienilor de la VA Tech sa puna la punct un grafic in care sa se incadreze remedierea defectiunilor la toate grupurile hidroenergetice modernizate, nu numai la 5 si 6.

"Defectiunile au aparut peste un anumit numar de ore in functionare si ne asteptam ca acestea sa se repete la toate grupurile modernizate, dupa ce ele vor atinge pragul de 25.000-28.000 de ore. Pe baza acestui grafic, reprezentantii Hidroelectrica vor calcula, in conditiile contractuale, penalizari pentru nefunctionarea grupurilor, dar si pentru intarzierile de punere in functiune a acestor grupuri si intrarea in modernizare a grupului 1. Ma refer la amanari nu numai la grupurile 5 si 6, care sunt in prezent oprite, dar si la grupurile 2, 3 si 4, care functioneaza si care trebuie trecute prin procedurile de remediere a posibilelor viitoare defectiuni. Nu vreau sa anticipez, dar, din cate mi-au explicat tehnicienii, aceste defectiuni au aparut ca urmare a unor greseli de proiectare", a mai comentat ministrul Seres. La intalnirea dintre Codrut Seres si reprezentantii VA Tech, elvetienii s-au plans ca este pentru prima data cand li se intampla asemenea probleme. In context, Seres a sustinut ca: "Ii respectam pe specialistii elvetieni, dar defectiunile trebuie sa coste pe cineva si in nici un caz partea romana".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri