Aproximativ 70% dintre studentii romani se descurca in fiecare luna cu venituri nete de pana in 500 de lei (117 euro), cu 170 de lei (40 de euro) mai putin decat salariul minim brut pe economie inregistrat la nivel national arata un studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).
Doar 12,9% dintre respondenti au declarat ca dispun de un venit lunar net de peste 700 de lei (164 de euro).

“Se poate observa fapul ca in centrele universitare mari (Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi), veniturile studentilor sunt putin mai ridicate decat in centrele universitare mai mici. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea studentilor din centrele universitare mari sunt veniti la studii din alte localitati decat cele in care studiaza, implicit nevoile financiare sunt mai mari”, se arata in analiza ANOSR.

O "harta salariala” a studentilor intocmita de autorii studiului, respondentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti sunt singurii cu venituri mai mari de 700 de lei pe luna, iar cei ai Universitatii Maritime din Constanta au venituri lunare cuprinse intre 500 si 700 de lei.

Cel mai greu sunt nevoiti sa traiasca studentii universitatilor din Bihor, Alba, Sibiu, Mehedinti, Maramures, Suceava si Galati, care au venituri mai mici de 300 de lei/pe luna.

Aproape doua treimi (65,2%) din studenti se intretin numai din venituri parintilor sau ale rudelor, in vreme ce 13,9% dintre cei chestionati reusesc sa se descurce datorita unui job si al parintilor sau rudelor. Totodata, 11,4% lucreaza pentru a se intretine, iar 7,4% din studenti isi sustin cheltuielile zilnice cu ajutorul burselor.

Studiul arata si ca 25% dintre studenti lucreaza, fie part-time, fie cu program complet.

“In o singura universitate peste 15% dintre studenti au declarat ca se intretin in principal cu ajutorul burselor - Universitatea Tehnica Iasi. In alte trei institutii de invatamant superior, procentul a fost cuprins intre 10% si 15% - Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Timisoara. De cealalta parte, recordul este detinut de Universitatea Maritima din Constanta, unde niciun student nu a declarat ca se intretine in principal din burse”, se arata in studiul citat.

Taxele sunt prea mari

Pe langa situatia materiala precara, studentii autohtoni trebuie sa faca fata si taxelor de scolarizare. Apoximativ 71% dintre studenti sunt de parere ca valoarea taxei de studiu este mare si foarte mare.

“30,5% au afirmat ca taxele reprezinta un impediment in traseul lor academic si ca ii afecteaza in mare masura. In timp ce 39,6% din studentii chestionati sustin ca taxele ii afecteaza in mica masura, aproape 6% dintre acestia au declarat ca ii determina sa renunte la studii”, potrivit studiului.

Exista, totusi, si situatii fericite, iar acestea se intalnesc in cadrul Universitatii Maritime din Constanta si in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti unde niciun student nu a afirmat ca taxele ii determina sa renunte la studii.

Totodata, 30,6% dintre studentii Universitatii Tehnnice din Cluj Napoca au spus ca taxele percepute nu ii afecteaza deloc. La polul opus se afla Universitatea de Nord din Baia Mare, unde peste 10,6% din studenti sustin ca taxele ii impiedica sa continue studiile.

La inceputul anului universitar 2010 – 2011, Wall-Street.ro a realizat un top al celor mai ridicate taxe de scolarizare percepute de anumite universitati de pe piata locala, care ajung sa rivalizeze, in unele cazuri, cu taxele pe care platesc cei care urmeaza studii superioare exclusivisitate.

Astfel, la inceputul acestui an universitar, Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), avea taxe anuale si de 10.000 de lei (2.350 de euro) pentru specializarile “interpretare muzicala canto instrumente” si “artele spectacolului”. Cele mai mici taxe de scolarizare pentru ciclul de licenta din cadrul UVT se ridica la 2.500 de lei anual (600 de euro).

De asemenea, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti percepe o taxa anuala de studiu de 6.000 de lei (1.400 de euro), in vreme ce taxa de scolarizare la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures ajunge la 8.000 de lei (1.900 de euro) anual.

Mai mult, cei care studiaza medicina in limba engleza in cadrul Universitatii din Targu Mures trebuie sa scoata din buzunar 5.000 de euro pentru fiecare an universitar, indiferent daca sunt cetateni romani, din state apartinand Uniunii Europene (UE) sau din tari non-UE.

Studiul a fost realizat prin analizarea a 20.000 de raspunsuri date de catre studenti din 24 de universitati.

Citeste si Dilema studentilor: Sa lucreze sau nu in timpul facultatii?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri