Economia romaneasca ar putea beneficia curand de investitii straine directe in domenii precum bunurile industriale, agricultura si industria alimentara, sectorul IT&C si cel al energiei regenerabile, sustin analistii Erste Group, care subiliniaza ca vulnerabilitatea externa a Romaniei s-a diminuat pe masura ce deficitul de cont curent s-a redus.
“Inainte de 2009, principalul aport de capital strain in Romania a constat in investitii straine directe (mai ales capital in actionariat, ca urmare a privatizarilor), precum si alte investitii (credite transfrontaliere si finantari de la bancile mama), in timp ce investitiile de portofoliu au fost in general scazute. Dupa debutul crizei financiare globale, aportul de ISD (n.r. - Investitii Straine Directe) s-a redus, in pofida faptului ca Romania a ramas o destinatie de afaceri atractiva", sustin analistii Erste Group.

Erste mai subliniaza ca in Romania productivitatea muncii in industria prelucratoare a crescut cu mai mult de 12% atat in 2009, cat si 2010, iar cresterea reala a salariilor s-a diminuat.

"Acordul stand-by cu FMI si UE a inlocuit unele dintre aporturile de capital privat din Romania si a acordat timpul necesar pentru implementarea reformelor si reducerea deficitului contului curent si a deficitului bugetar. Pe masura ce economia globala isi revine din recesiune, Romania ar putea beneficia din nou de aporturile de ISD in domenii precum bunurile industriale, agricultura si industria alimentara, sectorul IT&C si cel al energiei regenerabile, in timp ce contul curent redus a diminuat vulnerabilitatea externa a Romaniei in viitor“, apreciaza analistii Erste Group.

Criza financiarã globala a limitat optiunile de finantare a deficitului de cont curent romanesc, care urcase la aproximativ 13% din PIB, sustin economistii Erste Group, astfel ca economia a fost nevoita sa se adapteze rapid pentru a-si putea reduce deficitul de cont curent.

De asemenea, Erste mentioneaza ca Initiativa de la Viena a jucat un rol important in cazul Romaniei, datorita faptului ca bancile straine prezente in tara s-au angajat sa isi mentina expunerea. "Decizia recenta de inlocuire a acordul stand-by al Romaniei cu FMI, care urmeaza sa expire, doar cu un acord preventiv (nu se preconizeaza utilizarea fondurilor), fara prelungirea programului anterior demonstreaza progresul inregistrat de Romania", sustin reprezentantii Erste.

Investitiile straine directe au inceput sa isi revina in ECE - Cehia, campionul absolut al regiunii


Anul 2010 a adus o inversare a situatiei fluxurilor de capital in tarile din regiunea Europei Centrale si de Est. Astfel, dupa un declin puternic in 2009, de 45% pe an, investitiile straine directe au inceput sa isi revina, cresterea fiind de aproximativ 9% pe an.

"Cea mai incurajatoare evolutie se observa in Cehia, unde fluxurile de ISD au crescut de peste doua ori in 2010, atingand cel mai inalt nivel din regiune. Avem vesti bune si din Ungaria, unde tendinta negativa s-a inversat pentru prima data dupa criza, dar si din Slovacia si Ucraina. De asemenea, am constatat ca pietele se afla cu un pas inaintea agentiilor de rating, confirmand deja indicatorii economici de baza pentru zona ECE", afirma Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro ECE in cadrul Erste Group.

Si Ungaria a fost o surpriza pozitiva in materie de investitii straine, sustin analistii Erste. Conform datelor preliminare, tendinta negativa s-a inversat si investitiile straine reprezinta aproximativ 2% din PIB in 2010. Investitiile straine si-au revenit si in Slovacia, ajungand la 1% din PIB, in contextul unei puternice reveniri a profiturilor reinvestite si a stabilizarii creditelor inter-companii acordate intre companiile-mama si sucursalele locale.

Ucraina si-a mentinut fluxurile de ISD la un nivel ridicat (aproape 4% din PIB), ceea ce acopera de fapt intregul deficit de cont curent, reducand semnificativ nevoia de imprumut extern.

Pe de alta parte, Erste subliniaza ca o revenire a investitiilor de portofoliu s-a observat in regiune incepand cu ultimul trimestru din 2009, in special in Cehia si Polonia. Marea majoritate a fluxurilor de investitii de portofoliu au fost directionate in titluri de creante, in principal obligatiuni de stat. Non-rezidentii si-au majorat expunerea in titluri de stat cehe si poloneze cu 5 miliarde de euro, respectiv 25 miliarde euro (3,3% si 6,1% din PIB-ul ceh, respectiv polonez).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri