Romania are o revenire lenta a economiei, in forma de U, la fel ca statele dezvoltate, desi dupa o recesiune se asteapta o crestere mult mai robusta, in forma de V, afirma economistul Nouriel Roubini, aratand ca tarile din regiune care continua reformele nu vor fi afectate de situatia din Grecia, potrivit Mediafax.

[Update] Romania nu va fi pregatita sa intre in zona euro in 2015, dar nu este nimic rau in a astepta un an sau doi, considera economistul american Nouriel Roubini, care a adaugat ca este mai bine ca evolutia sa fie mai lenta si sigura, decat sa existe regrete.

"In mod realist, nu cred ca tara va fi capabila sa intre in zona euro in 2015, pentru ca in primul rand s-ar putea sa nu fiti pregatiti. Nu este nimic rau in a mai astepta un an sau doi. In al doilea rand, din cauza a ceea ce s-a intamplat in Grecia exista o rezistenta a actualilor membri, care sunt ingrijorati daca sunteti pregatiti sau nu sa aderati", a spus Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, in cadrul unui seminar pe teme economice organizat la Bucuresti.

El a adaugat ca zona euro s-ar putea schimba pana in 2015. Roubini nu exclude posibilitatea ca unele state mai slabe sa nu mai faca parte din zona euro pana in 2015, in conditiile in care unii politicieni mai populari ar putea decide revenirea la fostele monede nationale pentru a castiga competitivitate.

"Este mai bine sa o luati incet. Este mai bine sa fiti siguri, decat sa regretati. Trebuie sa va faceti treaba indiferent daca sunteti afara sau inauntru (zonei euro - n.r.)", a spus economistul american.


Potrivit lui Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, desi majoritatea tarilor din regiune au o revenire mai consistenta, ele trebuie sa se mentina pe o politica de austeritate fiscala, sa continue reformele structurale si sa finalizeze procesul de privatizare.

Economistul crede ca statele emergente din UE nu vor fi afecatate de situatia din Grecia, chiar si in situatia restructurari datoriilor statului elen, pe care o considera de fapt ca cea mai buna solutie pentru Europa.

"Daca va faceti treaba intern, veti iesi din probleme, dar daca nu va faceti temele, atunci nu va conta ce se intampla cu datoria Greciei", a spus Roubini.

El crede ca masurile dure adoptate de statele emergente au inceput sa-si arate roadele, cum ar fi in Ungaria si Romania, chiar daca mai sunt inca de realizat unele ajustari, iar unele tari se confrunta cu presiuni inflationiste si se apropie de ciclurile electorale.
Economistul american a mentionat ca in Romania aproape jumatate din cosul de consum al populatiei este reprezentat de alimente si energie.

In opinia lui Roubini, optiunea BNR de a mentine nemodificata rata dobanzii este cea mai potrivita alegere de politica monetara, intrucat miscari intr-o directie sau alta ar stimula si mai mult capitalurile straine sau ar mari presiunile inflationiste.

Roubini a castigat notorietate in ultimii ani dupa ce a avertizat in 2007 ca va urma o criza a creditelor.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% in primul trimestru, fata de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel ca Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate. Fata de trimestrul corespunzator din 2010, PIB a urcat cu 1,6% in serie bruta si cu 0,3% in serie ajustata sezonier.

La nivelul Uniunii Europene, cresterea economica a fost de 0,8% fata de ultimul trimestru din 2010 si de 2,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cifrele fiind identice si pentru zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri