Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat ca este posibil ca Romania sa fie suspendata luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, pentru o perioada care spera sa nu depaseasca sfarsitul anului, informeaza Mediafax.
Borbely Laszlo a spus ca Romania are, incepand din 2007, obligatia de a raporta inventarul de emisii de gaze.

"Avem din 2007 obligatia sa raportam acestei comisii inventarul de emisii de gaze. Din pacate, cei dinaintea mea - si o spun cu toata responsabilitatea, nu-mi place sa dau vina pe altii - n-au facut nimic in sensul de a profesionaliza aceste inventar. Am sesizat ca de mai multi ani trebuia sa facem aceste studii, am pornit cu doua studii in 2010 si in acest an cu inca patru, sunt studii complexe, toate sunt in derulare si se vor finaliza spre sfarsitul anului. In mai-iunie, a pornit procedura de analiza a eventualei suspendari, am avut mai multe informari, ultima miercuri in Guvern, un memorandum. S-ar putea ca luni sa ne suspende o perioada, sper sa nu dureze mai tarziu de sfarsitul anului", a spus Borbely.

Ministrul a precizat ca si Bulgaria, Grecia si Croatia s-au confruntat cu o decizie de suspendare similara.

Potrivit sursei citate, daca legislatia era pusa la punct in 2008, in acest moment s-ar fi putut tranzactiona cele 300 de milioane de unitati pe care Romania le detine.

Decizia finala in privinta suspendarii Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon va fi anuntata luni, la doua zile dupa incheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul in baza caruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute si drept "certificate de poluare" sau "certificate verzi".

Suspendarea Romaniei a fost propusa la precedenta reuniune a forului, desfasurata in perioada 6 - 8 iulie la Bonn, in Germania. Conform procedurii, desi concluziile intalnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, tinuta tot la Bonn, Romania nu mai are dreptul la o noua audiere, ci doar la o "declaratie oficiala".

In 7 iulie, in timp ce la Bonn era in plina desfasurare sedinta in care s-a dictat suspendarea Romaniei, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, declara, la Targu Mures, ca au mai fost si alte tari suspendate de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, dar ca spera ca acest lucru sa nu se intample in cazul Romaniei.

"Problema in care am ajuns acum este extrem de delicata", a declarat o sursa din echipa de experti in Protocolul de la Kyoto a unei institutii de mediu din Bucuresti.

Potrivit expertului citat, Romania "va fi, cel mai probabil, suspendata" in urma intalnirii de la Bonn, care a inceput joi

Cauza iminentei suspendari a Romaniei o constituie faptul ca "Bucurestiul nu a fost in stare sa raporteze corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel national, sa faca un asa-numit inventar al acestora", a explicat un specialist.

Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera pentru 2011 trebuia intocmit de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).

Calcularea daunelor pe care le va suferi statul roman in cazul asteptatei suspendari este si ea "extrem de dificila", conform specialistului citat.

"In primul rand, unii nu sunt de acord cu folosirea termenului de «pierderi». Pentru cei care considera asta, Romania nu pierde bani, ci pierde oportunitatea de a face bani", si-a inceput specialistul argumentatia. In acest sens, el a precizat ca, desi pana acum nu a fost suspendata de la tranzactionare, Romania nu a reusit sa vanda inca astfel de certificate, desi le-a primit din 2008.

Florentina Manea, director al Directiei Schimbari Climatice din Ministerul Mediului, declara, in aprilie 2011, ca Romania negociaza vanzarea acestor certificate cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada.

"Ar fi bine ca aceste certificate sa fie vandute pana in 2012, pentru ca nu se stie daca se vor reporta. Speram sa avem in perioada urmatoare o tranzactie concreta", spunea Manea intr-o conferinta.

Legislatia a fost "cu greu" pusa la punct, insa in iulie a aparut informatia privind suspendarea, astfel ca toate negocierile s-au blocat. In aceste conditii, conform unor surse guvernamentale, in ciuda avansului din negocieri, de la remedierea problemelor de legislatie si pana acum nicio astfel de tranzactie nu s-a concretizat.

O alta problema in calcularea posibilelor pierderi este pretul certificatelor. Florentina Manea anunta atunci ca pretul certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a scazut la jumatate comparativ cu 2009-2010, astfel ca Romania ar putea incasa doar 1,5 miliarde de euro din vanzarea surplusului de certificate, respectiv jumatate din suma pe care ar fi putut sa o obtina in urma cu doi ani.

Potrivit statisticilor oficiale, Romania dispune de un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, evaluate in urma cu 2009 de Ministerul Mediului la circa trei miliarde de euro. In 2011 pretul certificatelor, stabilit printr-un complicat mecanism al cererii si ofertei pe mai multe burse, a scazut la 5-6 euro pe unitate, fata de 10 euro in 2009-2010.

O alta necunoscuta in tentativa de a calcula pierderile este durata suspendarii.

In varianta cea mai optimista, in cazul in care va fi suspendata, Romania nu va mai avea voie sa tranzactioneze certificate doar pana in luna decembrie, la urmatoarea intrunire a comisiei pe aceasta tema.

"Exista insa si posibilitatea ca Romania sa fie suspendata pentru un an intreg", a declarat specialistul citat.

Pe durata suspendarii Romania va pierde, potrivit expertului, "cateva sute de milioane de euro", suma exacta fiind imposibil de calculat intrucat nu se cunosc nici durata suspendarii si nici care va fi pretul la momentul la care Romaniei ii va fi din nou permis sa vanda.

Solicitati sa incerce totusi, in ciuda tuturor necunoscutelor, o estimare a pagubelor cauzate de inactivitatea totala a Romaniei in ultimii trei ani in aceasta directie, specialistii citati au avansat sume cuprinse intre trei miliarde de euro in cel mai pesimist scenariu si aproximativ doua miliarde de euro, in cazul in care din decembrie Romania va putea participa din nou la tranzactionare si cu conditia ca pretul sa nu mai scada atat de vertiginos.

Potrivit unor surse guvernamentale, problema a fost discutata recent la nivelul Cabinetului, unde valoarea celor aproximativ 300 de milioane de certificate verzi ar fi fost estimata oficial la 3,5 euro bucata in luna decembrie a acestui an.

Neoficial, potrivit acelorasi surse, Cabinetul ar fi discutat si varianta unui pret chiar mai mic, de pana la 2,5 euro pe certificat, la care sa incerce sa valorifice beneficiile obtinute de Romania prin Protocolul de la Kyoto.

Cu suspendari similare au mai fost sanctionate, in trecut, de acelasi for, si Grecia, Bulgaria si Croatia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri