Bancheriiconsidera ca dobanzile la depozite nu vor depasi nici anul acesta rata inflatiei
"Bancile nu pot sa reduca dobanda la credite si, pe de alta parte, sa creasca ratele la depozite pentru a trece de inflatie. La dobanzi de 8-9% la credite si inflatie de 7%, e dificil ca dobanda reala sa fie pozitiva", a explicat Gelin. In acelasi timp, presedintele BRD evidentiaza faptul ca ecartul intre dobanzile active si cele pasive a scazut semnificativ, de la 9-10 puncte procentuale, anul trecut, la 4-5 puncte, in prezent.

El considera ca bancile sunt in imposibilitatea de a reduce aceasta marja avand in vedere ca trebuie sa acopere din aceste incasari cheltuielile si costul riscului si sa obtina profit. "Dobanzile la credite nu vor creste dupa noile masuri ale bancii centrale, poate marginal la euro, data fiind concurenta bancara tot mai puternica", a afirmat Gelin. Referindu-se la decizia BNR de a majora dobanda de politica monetara, presedintele BB&P, Bogdan Baltazar, anticipa o crestere a ratei dobanzii la credite de 0,75-1% si la depozite de 0,5%. La randul sau, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, se asteapta la o crestere a dobanzilor la depozite in lei, insa nu la fel de mare ca la credite. In 2005, rata medie a dobanzii la depozite a fost de 7%, iar inflatia anuala de 8,6%.

Evolutia pietei bancare depinde de cresterea economica

In ceea ce priveste evolutia pietei bancare, Gelin a spus ca aceasta va depinde de nivelul de crestere economica a Romaniei in acest an, dar si de politica Bancii Nationale a Romaniei, care face eforturi pentru limitarea dinamicii creditului de consum.

Presedintele BRD s-a aratat de acord cu preocuparea bancii centrale de a schimba ponderile in structura creditului, prin limitarea finantarilor in valuta.
Gelin se asteapta ca, in acest an, concurenta bancara sa se manifeste diferit pe anumite categorii ale pietei. In opinia sa, Banca Comerciala Romana (BCR), BRD, Raiffeisen si Bancpost nu isi vor modifica semnificativ strategia de dezvoltare.

El se asteapta in continuare la o atitudine agresiva din partea bancilor nou intrate pe piata si a celor de mici dimensiuni, cum ar fi Piraeus sau Volksbank.

Oficialul BRD crede ca privatizarea BCR va avea un impact la nivelul concurentei pe piata abia in 2007 intrucat Erste Bank, castigatorul licitatiei, va avea nevoie de o perioada pentru preluarea controlului si organizare si, ulterior, pentru definirea strategiei.

Gelin il contrazice pe Isarescu in privinta tintei de inflatie

Presedintele BRD Groupe Socit Gnrale apreciaza ca tinta de inflatie pe 2006 nu va fi atinsa.

"Inflatia va fi in 2006 intre 6 si 7 %, fata de tinta de 5 % pe care si-a propus-o Banca Nationala", a declarat presedintele BRD, intr-un seminar pe probleme bancare la Predeal. Patrick Gelin considera ca masura aplicata de Banca Nationala asupra tuturor creditelor de consum si in special a celor in valuta nu este cea mai potrivita."Am afirmat intotdeauna ca mi se pare sanatos din partea BNR sa restranga creditarea in valuta. Prefer insa alte metode pentru a restrange creditele in valuta decat cele folosite de Banca Nationala.

De exemplu, cum s-a intamplat in anii '80 in tarile occidentale, unde au fost interzise creditele de consum sau au fost stabilite anumite limite care se schimbau anual, iar creditarea firmelor putea sa continue. Astazi, masurile BNR se aplica tuturor tipurilor de credit, ceea ce nu este justificat", a spus Patrick Gelin. Guvernatorul Mugur Isarescu declara, cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa nu revizuiasca in crestere tinta de inflatie pentru anul 2006, de 5% plus/minus un punct procentual, desi anticipeaza o deviatie peste limita superioara a intervalului de variatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri