Salariile minerilor din Valea Jiului vor creste, in acest an, cu 14%. Aceasta, in conditiile in care minerul statistic mediu are un salariu mediu brut (cu prime si sporuri incluse) de 1.800 de lei. Intre timp, salariul mediu net al romanului mediu statistic a crescut si el, in ianuarie, cu 14%, fata de 2005, ajungind la 826 de lei
Salariile minerilor din Valea Jiului vor fi majorate cu sase la suta, conform noului contract colectiv de munca al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, document care a intrat in vigoare ieri, a declarat Zoltan Lakatos, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului. In luna august, salariile minerilor vor creste cu inca opt procente, majorarea ajungind, astfel, la 14%. Pe de alta parte, in ceea ce priveste biletele de odihna si tratament, presedintele Ligii a spus ca valoarea acestora s-a transformat in prime de concediu, de care vor beneficia toti salariatii companiei.

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a acceptat si programul de investitii la Compania Nationala a Huilei, pe urmatorii trei ani, in valoare totala de 30 de milioane de euro, prin care mai multe unitati miniere vor beneficia de modernizare, a precizat Lakatos. La Compania Nationala a Huilei mai lucreaza 12.600 de salariati. Reamintim faptul ca societatea are datorii imense la bugetul de stat. Pina la incheierea noului contract de munca, liderii sindicali au purtat mai multe runde de negocieri. La jumatatea lunii trecute, nemultumiti de modul in care decurgeau negocierile, membrii Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului amenintau cu declansarea protestelor.

MEC: In Valea Jiului sint riscuri mari

Cit timp minerii nu depasesc fondul de salarii stabilit in bugetul de venituri si cheltuieli, marirea salariului este normala, a declarat Ionel Mantog, secretar de stat pentru Resurse Minerale, Complexe Energetice si Relatia cu Sindicatele si Patronatele. In ceea ce priveste CNH, trebuie sa va spun ca nu ma intereseaza in primul rind marirea salariului individual. Pe mine ma intereseaza ca fondul de salarii inclus in buget sa nu fie depasit. Daca ei gasesc masuri ca in limita aceleiasi cheltuieli sa creasca cistigul mediu, mi se pare ca lucrul este absolut in regula, ne-a declarat Mantog. Conform secretarului de stat, printre masurile negociate se afla si disponibilizarea a 1.200 de oameni in acest an, in perioada imediat urmatoare.

Venitul mediu brut al unui miner pe anul 2006, cu toate componentele salariale, cu tot cu sporuri si prime, ajunge la 1.800 RON. Asta in Valea Jiului, pentru ca acolo, in comparatie cu alte unitati miniere, exista un risc sporit, exista pericolul acumularii de gaze si al exploziilor in subteran. Sint printre cele mai grele conditii de munca din Romania, a precizat Mantog. Comparativ, salariul mediu net a fost, pentru romanul mediu statistic, la sfirsitul lunii ianuarie, de 826 de lei, cu 14,2% peste nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, iar salariul mediu brut a crescut cu 15,6%, reiese din datele furnizate de Institutul National de Statistica. Pentru profesori, a fost aprobata, in acest an, o crestere salariala de 11,83%, tot in doua transe. In luna octombrie a anului trecut, salariul mediu brut in invatamint a fost de 1.087 RON.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri