Situația minerilor care au protestat timp de 6 zile în subteranul exploatării de cărbune Lupeni, ieșind la suprafată doar după ce au primit asigurări că își vor încasa banii la timp, a scos încă o dată la iveală lipsa de viziune a autorităților în ceea ce privește investițiile strategice. Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre o soluție pe care statul ar trebui să o ia pentru cetățenii din această zonă.

În urma protestelor din Valea Jiului s-au accentuat discuțiile referitoare la faptul că mineritul din acea zonă nu mai are niciun viitor și că autoritățile ar trebui să se gândească la o soluție pe termen lung și nu doar la decizii de moment, din cauza cărora riscă să se trezească peste câteva luni cu noi proteste.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit despre risipirea resurselor în sectorul public, despre care a precizat că sunt de notorietate, dar și de oportunitatea pe care Planul Național de Redresare și Reziliență le poate aduce pentru această zonă.

”Cărbunele nu va mai fi utilizat ca resursă, nu numai în România, toate țările știu asta. Este o chestiune inevitabilă. Este nevoie de un proiect mare pentru Valea Jiului, care va fi sigur finanțat de Comisia Europeană prin Programul Național de Redresare și Reziliență, prin care să găsim alte activități economice și să transformăm zonele respective în așa fel încât oamenii să poată avea un trai decent. Ar fi de nejustificat să nu facem așa ceva”, a declarat Daniel Dăianu

Președintele Klaus Iohannis a precizat recent că până în luna aprilie vom avea un Plan Național de Redresare și Reziliență coerent, care va fi depus la Comisia Europeană, iar imedicat ce se primesc toate aprobările necesare, va începe implementarea în spitale, școli, locuri de muncă și mediu. El a punctat faptul că putem obține fonduri europene semnificative prin acest plan, țara noastră având la dispoziție peste 30 miliarde de euro.

Pe 22 februarie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța că a finalizat seria de consultări interministeriale și dezbateri publice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență(PNRR), iar pe parcursul următoarelor două săptămâni propunerile primite vor fi integrate și documentul va fi transmis Comisiei Europene.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri