Tractoarele si in general utilajele agricole nu s-au bucurat de succes in ultimii ani. In Romania sint folosite doar 173.000 de tractoare si 24.636 de combine pentru a lucra 14 milioane de hectare. Este vremea tractoarelor de capacitate mica, majoritatea producatorilor agricoli avind in exploatare o suprafata mica de teren.
Anul trecut au fost acordate subventii de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru a stimula fermierii sa achizitioneze tractoare. Astfel, cei care aveau 65% din valoarea utilajului agricol puteau lua de la stat restul banilor. Cu ajutorul subventiile acordate in 2005 au fost livrate catre producatori 1.120 de tractoare, 28 de combine, 103 pluguri, 76 de semanatori prasitoare, 88 de semanatori paioase, 164 de grape cu discuri. Cei citiva producatori agricoli care au reusit anul trecut sa achizitioneze un tractor nu au avut bani decit pentru un singur utilaj agricol.

Se poarta marimile mici

Aproape toti beneficiarii programului de subventii sint persoane fizice sau asociatii familiale. Acestia au achizitionat cite un tractor pentru ca suprafata de teren pe care o au in lucru este foarte mica si nu au nevoie de mai multe utilaje pentru a-si lucra terenul. Tot din aceasta cauza in Romania sint achizitionate utilaje agricole de capacitate mica. Majoritatea tractoarelor cumparate de fermieri sint de 65 CP (68,8% din total) si de 45 CP (24,4%). Oamenii nu au nevoie de utilaje mari pentru ca au citeva hectare in exploatare. Abia peste citiva ani, cind vor reusi sa se asocieze si suprafata care va trebui lucrata va fi mai mare, vor cumpara tractoare de mare capacitate, ne-a precizat Dorin Zaharescu, specialistul Ministerului Agriculturii in acest domeniu. Potrivit datelor ultimului recensamint agricol, in Romania exista 4.484.893 de exploatatii agricole, dintre care 4.462.221 sint individuale, cu o suprafata agricola utilizata medie de 1,73 hectare. Restul de 22.672 sint unitati cu personalitate juridica si care au o suprafata utilizata medie de 274 de hectare.

Ardealul in top

Zona de vest a tarii este mai bogata in tractoare, producatorii agricoli transilvaneni beneficiind de mai multe utilaje pentru a munci pamintul. Cele mai multe tractoare sint in judetele unde fermierii au mai multe posibilitati financiare, chiar daca uneori suprafetele de lucrat nu sint la fel de mari ca in zonele cunoscute ca fiind preponderent agricole, a spus Dorin Zaharescu. Astfel, producatorii din Timis detin 10.183 de tractoare si 1.453 de combine, cei din Bihor - 9.520 de tractoare si 1.252 de combine, iar cei din Arad - 7.972 de tractoare si 1.293 de combine. La polul opus se afla Gorjul, cu 2.409 tractoare, dar si Constanta, cu 4.834. Fermierii din Ardeal au mai multe tractoare si pentru ca pot achizitiona mai usor din strainatate utilaje la mina a doua, a aratat specialistul ministerului. Din 1995, in tara noastra au ajuns 4.592 de tractoare si 8.663 de combine aduse din import.

Trei sferturi din utilaje, prea vechi

In Romania nu doar ca sint putine utilaje agricole, dar marea lor majoritate au depasit durata normala de viata. La nivel national, 71% dintre tractoare si 78% dintre combine sint mai vechi de zece ani. Printre judetele cu cele mai multe tractoare vechi se numara Neamt (92%), Mehedinti (88%), Botosani (84%), Arad (84%), Dimbovita (78%). Un parc de combine invechit au judetele Suceava (92%), Giurgiu (87%), Prahova (82%), Vrancea (81%), Teleorman (80%).

Brasov asigura inca 82% dintre utilaje

Principalul furnizor de tractoare este Tractorul Brasov 82%, restul fiind impartit intre ceilalti producatori romani (Mecanica Ceahlau, MAT Craiova) si importatori - Lantec Industries (reprezentant Goldoni Italia), Valtra Tractoare, Nedarco Equipment (tractoare Ford, Fiat, John Deere, combine Class, J. Deere, McCormick, New Holland). Specialistii spun ca producatorii agricoli apeleaza la tractoarele de la Brasov pentru ca aceasta intreprindere ofera utilaje de capacitate mica la preturi mai mici. Chiar daca tractoarele de la Brasov nu sint foarte performante in comparatie cu cele aduse din strainatate, romanul se orienteaza de obicei dupa pret si prefera produsul mai ieftin, in detrimentul celui mai performant. In plus, service-ul pentru un utilaj de la Tractorul Brasov este mai usor de realizat si cu costuri mai mici.

Un tractor la 55 de hectare

Romania este cu mult in urma tarilor europene la numarul de tractoare raportat la suprafata arabila. La noi in tara, unui tractor ii revin de lucrat, in medie, 54,42 de hectare. Cea mai grava situatie se gaseste in judetele Botosani (114,8 ha/tractor) si Tulcea (106 ha). La polul opus, avind ceva mai multe tractoare, se afla judete precum Covasna (20 ha/tractor) si Brasov (26 ha). Diferenta vine tot de la posibilitatile financiare ale agricultorilor din diferite regiuni ale tarii, a spus Zaharescu. Oricum, fata de media europeana, care este de 12,7 ha lucrate de un tractor, Romania sta foarte prost. Mai bine decit Romania se situeaza chiar si Moldova, cu 32 ha/tractor. Stau ceva mai prost decit noi Albania, cu 63,7 hectare lucrate de un tractor, si Bulgaria, cu 85,7 ha/tractor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri