Guvernul vrea sa faca pasi concreti care sa duca la inceperea proiectelor de investitii stabilite cu inaltii demnitari chinezi la sfarsitul anului trecut cu ocazia Summit-ului China-ECE de la Palatul Parlamentului. O parte din investitiile in domeniul energetic sunt insa puse sub semnul intrebarii de catre analisti, care considera ca degeaba Romania va produce mai mult daca nu are cui sa vanda la preturi atractive. Preturile sunt si pe buzele agricultorilor care ar urma sa livreze anual milioane de capete de ovine, porcine si bovine in China.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca, saptamana viitoare, Executivul va incepe redactarea unui calendar al implementarii proiectelor de investitii convenite cu Guvernul Chinei in luna noiembrie, cu prilejul summit-ului China - Europa Centrala si de Est.

Majoritatea proiectelor de investitii convenite cu China vizeaza sectorul energetic.

Investitiile chineze in energie- mai sunt viabile?

Cel mai important acord a fost semnat in domeniul nuclear, intre Nuclearelectrica (SNN) si China General Nuclear Power Corporation (CGN). In principiu, documentatia adoptata prevede constructia Unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda, proiect estimat la 6 mld. euro pentru care partea romana incearca sa gaseasca finantare de mai bine de cinci ani.

Analistii spun insa ca in tot acest timp viabilitatea proiectului a scazut semnificativ, scaderea cererii si a preturilor la electricitate in Europa generand premise nu tocmai pozitive pentru constructia celor doua reactoare de la Cernavoda.

In piata este supra-productie. Majoritatea investitiilor in energie nu se justifica in momentul de fata si ma indoiesc ca vor avea o finalitate prea curand

“In ultima perioada, pretul electricitatii la nivel european s-a prabusit sub 40 euro/MWh, in piata existand supra-productie. Consumul scade pe intreg continentul, atat in Romania, dar si in tari precum Germania. Se estimeaza ca macar inca doi ani tendinta se va mentine in scadere. Avand in vedere acest lucru constructia reactoarelor 3 si 4, o investitie extrem de complicata si costisitoare, nu pare sa isi aiba rostul momentan pentru ca nu ai piata pentru excesul de energie produsa. Majoritatea investitiilor in energie nu se justifica si ma indoiesc ca vor avea o finalitate prea curand”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Analistul considera ca in aceste conditii chinezii nu se vor grabi sa demareze proiectul deoarece “orice investitor face investitii doar in conditiile in care exista premise solide pentru a-si recupera investitia, iar la Cernavoda in momentul de fata nu putem vorbi despre o oportunitate”.

Compania chineza General Nuclear Power Corporation nu a fost agreata de catre Enel si ArcelorMittal, motiv pentru care cele doua companii s-au retras in decembrie anul trecut din proiectul de la Cernavoda.

Si directorul Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari.

Singura investitie energetica care se justifica este centrala de la Tarnita-Lapustesi. Energia hidro este cea mai buna solutie pentru a echilibra sistemul energetic

“Niciunul dintre aceste proiecte energetice a caror finalitate este cresterea productiei de energie nu se justifica pentru ca in conditiile actuale fie nu ai cui sa vinzi, fie vinzi la preturi extrem de mici. Sa nu uitam ca si Petrom foloseste centrala de la Brazi la doar jumatate din capacitate, si vinde doar pe piata de echilibrare ca sa isi poata acoperi costurile de productie. Pe OPCOM nu are cum sa iti convina sa vinzi la 36 euro/MW. Singura investitie energetica care se justifica este cea hidro, de la Tarnita-Lapustesti. Spun asta pentru ca energia hidroelectrica este cea mai buna solutie pentru a echilibra sistemul energetic – unul foarte volatil in Romania din cauza eolienelor”, a declarat Caruntu.

Tot anul trecut, China si Romania au semnat o scrisoare de confort in vederea realizarii centralei Tarnita Lapustesti. Potrivit proiectului, hidrocentrala ar urma sa fie gata in semestrul al doilea din 2019 sau chiar in 2020 si va avea o capacitate instalata de 1.000 MW. Realizarea centralei presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,16 mld. euro.

Nu in ultimul rand, compania Romanian Paunescu Corporation, condusa de Bobby Paunescu, a semnat un acord pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export cu chinezii de la Mingyang Wind Power Group.

Ce pret vor oferi chinezi pentru porcii romanesti? Intrebarea de pe buzele agricultorilor romani

In urma discutiilor de la summit-ul de la finalul anului trecut, chinezii vor de asemenea sa importe din Romania vite, porci si ovine. Problema pe care si-o pun agricultorii este insa la ce pret vor sa cumpere din Romania.

In urma parteneriatului romano-chinez semnat in luna noiembrie trei sectoare-cheie din agricultura locala ar putea avea de castigat incepand cu anul acesta. Astfel, chinezii vor sa cumpere in fiecare an 500.000 de vite, 3 milioane de porci si un numar similar de ovine din Romania. Chiar daca in unele cazuri efectivele existente in prezent sunt mai mici decat cele cerute de chinezi, reprezentantii crescatorilor de animale spun ca Romania poate onora comanda.

Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, sustine ca deschiderea pietei din China este extrem de benefica in conditiile in care va impulsiona comercializarea de animale vii. Din pacate insa numarul de animale disponibile este unul redus.

“Chinezii isi doresc o anumita rasa autohtona – Baltata Romaneasca – in cazul careia numarul total de capete (female si masculi) este de doar 25.000. Un al doilea aspect pozitiv este deschiderea pietei pe lapte praf si produse din lapte”, explica Franc.

Pe de alta parte, Gheorghe Caruz, membru al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, sustine ca putem livra volumele cerute, insa principala intrebare care apare este disponibilitatea partii chineze de a oferi pretul potrivit pentru carnea de porc.

“Parteneriatul ajuta foarte mult, depinde numai de chinezi daca vor putea plati pretul carnii de porc”, spune Caruz.

In prezent efectivul de porci nu depaseste 2,5 milioane de capete, in timp ce inainte de Revolutie acesta ajungea la 14,5 milioane de capete.

“Strainii au stiut sa ne tina in frau prin aceste restrictii la export. Avem conditii sa ne dezvoltam pana la 25 de milioane de porci intrucat avem cereale”, considera Gheorghe Caruz.

La randul sau, Marcel Andrei, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine, spune ca Romania poate livra numarul de animale solicitat de partea chineza, insa apar semne de intrebare referitor la disponibilitatea acestora de a oferi pretul potrivit.

Cititi integral articolul Chinezii ne vor oile, vacile si porcii. Vor oferi pretul corect?

Investitiile in tehnologie, in plan cu strategia firmei Huawei

In memorandumul semnat se mentioneaza si investitiile in tehnologie prin sprijinirea companiei de telecomunicatii Huawei Technologies in vederea infiintarii unui centru regional la Bucuresti.

Huawei Romania, filiala locala a grupul chinez de echipamente de telecomunicatii, si-a planificat sa creasca de la 800 de angajati in prezent la in jur de 1.500 in urmatorii trei ani, a declarat pentru wall-street.ro, Wang Haitao, directorul general al companiei in vara anului trecut pentru wall-street.ro.

Chinezii sunt prezenti pe piata locala din 2003 si au 800 de angajati, dintre care jumatate intr-un centru global de servicii (Global Service Center) care deserveste cei mai mari 45 de operatori de telecomunicatii la nivel mondial. Global Service Center a fost deschis in 2012 dupa o investitie de circa sase milioane de euro.

Practic, prin memorandum-ul semnat se vizeaza extinderea centrului de servicii globale al companiei, deschis in 2012 in Bucuresti.

Romania, pol industrial pentru firmele chineze care produc pentru Europa

Romania si China si-au asumat de asemenea dezvoltarea unui parc tehnologic pe plan local.

“In opinia noastra China vizeaza crearea unui pol industrial pentru firme chineze care vor produce in Romania pentru pietele Europene, beneficiind astfel de reducerea costurilor logistice si de avantaje in ceea ce priveste taxele comerciale. Aceasta zona industriala va fi una de tipul “free trade zone” in care ceea ce se va produce nu va avea taxe de import si va fi exportat in Uniunea Europeana fara taxe", spune Cristian Ustinescu, investment director la DTZ Echinox.

Chinezii nu si-au manifestat pana in prezent un interes notabil si fata de investitiile imobiliare. In general, insa, in sectorul imobiliar companiile chineze s-au aratat interesate doar de proiecte mari in principalele capitale Europene. In Romania exista cateva proiecte, de tipul Casa Radio, care ar putea constitui un punct de atractie investitional pentru chinezi, spune Ustinescu.

"Romania este insa, cu certitudine, o piata atractiva din perspectiva parteneriatelor public-private pentru infrastructura sau energie, iar aici capitalul chinez poate juca un rol important”, spune specialistul pe investitii al DTZ Echinox.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri