Accesul la tehnologie si finantare pot imbunatati infrastructura insa niciunul dintre aceste eforturi nu pot garanta securitatea alimentara atata timp cat nu vor fi implicati in agricultura mai multi fermieri tineri, scrie The Guardian.

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite estimeaza ca producatia de alimente va trebui majorata pana in 2050 cu 60%. In conditiile actuale mare parte din aceasta crestere ar trebui sa vina din zona fermelor de familie din tarile in curs de dezvoltare, inclusiv din statele sarace, acestea cultivand aproximativ 80% din terenul arabil. Imbunatatirea productivitatii si intesificarea productiei in randul acestor fermieri ar putea reprezenta cheia mentinerii securitatii alimentare.

La nivel global exista tehnologii care pot impulsiona productivitatea, inclusiv metode prin care procesele agricole se pot adapta schimbarilor de mediu. Insa cati dintre fermieri le pot accesa?

Fermele mici de familie din tarile in curs de dezvoltare apeleaza cu greu la aceste tehnologii din cauza unei infrastructuri defectuoase, unui nivel scazut de educatie si lipsei finantarii. In afara acestor aspecte exista si problema varstei acestor fermieri care ar putea limita productia de hrana la nivel global. Astfel, media de varsta in randul fermierilor din intreaga lume este de aproximativ 60 de ani, multi dintre acestia fiind femei sau cu un nivel scazut de educatie.

O idee invocata este implicarea tinerilor in activitatile agricole, in special in tarile in curs de dezvoltare unde 60% din populatie are sub 25 de ani si majoritatea locuiesc in zone rurale. Cu toate acestea, putini tineri vad un viitor pentru ei in agricultura. In plus, pana in 2030 60% din populatia lumii va locui in zona urbana.

Inovatiile in domeniul agricol tind sa functioneze in conditiile in care fermierii cunosc terenul si pot anticipa anumite procese. Spre exemplu, in Niger fermierii au inceput din anii ’80 sa experimenteze o modalitate de a reproduce si creste arbori si arbusti care sa reprezinte o sursa de hrana, combustibil si furaje. In prezent, in zonele in care a fost demarat acest proiect 1,25 milioane de arbori sunt plantati in fiecare an. La aceasta practica se adauga sisteme inteligente de irigatii, management ecologic al daunatorilor sau cultivarea non-agresiva a solului.

Mai putin de 6% din agricultorii Europei au sub 40 de ani

Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP) ar putea majora, incepand de anul acesta, suma acordata tinerilor care vor sa isi deschida o afacere in mediul rural pana la 70.000 de euro.

Productivitatea agricola in Romania este sub 50% din media europeana.

Fermier

Numarul afacerilor in agricultura a avut una dintre cele mai bune evolutii, cu peste 20.700 de noi entitati infiintate in anul 2012, conform raportului privind sectorul IMM din Romania, editia 2013, realizat de catre Fundatia Post-Privatizare.

Ministerul Agriculturii a pus la dispozitia fermierilor, anul trecut, 50 de milioane de euro, pentru infiintarea a 1.000 de ferme familiale.

Statul a finantat proiecte din sectorul vegetal, horticol si zootehnic. In ceea ce priveste zootehnia, sprijinul este destinat celor care au 3-4 vaci si vor sa se extinda la 15-20 de animale.

In prezent, la nivel national, sunt 800.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare de teren si 11.000 de fermieri care primesc jumatate din fondurile pe care tara le are la dispozitie pentru ca acestia din urma gestioneaza jumatate din suprafata agricola a Romaniei.

In schimb, Laurentiu Baciu, presedinte al Ligii Asociatilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), sustinea ca modelul fermelor familiale a fost introdus in Franta in urma cu 50 de ani, insa nu s-a dovedit a fi unul viabil.

“Nu stiu ce avem de tot ne uitam in ograda francezilor. Calcam pe urmele lor cu aceste ferme de familie, un model pe care ei l-au introdus acum 50 de ani si care nu a functionat, iar acum incearca sa il distruga. Agricultura se zbate intr-o mare problema”, afirma la momentul respectiv Baciu.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Sursa foto: Fermier, Shutterstock.com

Sursa foto: Agricultura, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri