Romania primeste de la Uniunea Europeana (UE) aproape sapte milioane de euro pentru dezvoltarea si instruirea resurselor umane, daca firmele interesate vor depune proiecte viabile pana la 13 sempembrie 2006, a declarat ministrul muncii, Gheorghe Barbu
Romania dispune de un buget de noua milioane de euro (din care 6,75 de milioane de euro din fonduri Phare) pentru elaborarea si derularea de programe de formare profesionala, care sa solutioneze lipsa de calificari in diferite sectoare economice.

"Multe companii fie nu dispun de forta de munca calificata care sa indeplineasca sarcinile cerute la locul de munca, fie detin forta de munca cu deficit pentru anumite categorii de competente profesionale", a declarat, citat de NewIn, Gheorghe Barbu. "Nivelul de participare al adultilor in sistemul de formare profesionala continua este nesatisfacator, Romania situandu-se pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste indicatorul de participare la programele de invatare pe tot parcursul vietii", a mai spus Barbu.

Banii de la UE vor putea fi folositi pentru programe de formare profesionala pentru personalul din toate intreprinderile, de stat sau private, in special in intreprinderi mici si mijlocii (IMM). Un proiect poate fi finantat cu un minim de 15.000 de euro si un maxim de 75.000 de euro. Realizatorul proiectului trebuie sa contribuie cu minimum 20% din costurile totale ale proiectului, in numerar.

Vor avea posibilitatea sa depuna proiecte furnizorii de servicii de dezvoltare a resurselor umane, companiile de stat sau private, inclusiv IMM-urile, patronatele, sindicatele, furnizorii de formare profesionala continua pentru adulti, organizatiile profesionale, fundatiile si asociatiile din domeniu.

Cele noua milioane de euro vor fi impartite pentru fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest-Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru, Bucuresti-Ilfov). in cazul in care suma prevazuta pentru o regiune nu este folosita din cauza calitatii slabe a proiectelor sau a numarului redus de propuneri primite, banii vor fi reinvestiti in alte regiuni.

Cererile de finantare nerambursabila se vor depune la Unitatile Regionale de Implementare a Proiectului, deschise in cele opt regiuni de dezvoltare (Alba, Cluj, Timisoara, Piatra-Neamt, Bucuresti, Braila, Calarasi, Craiova).

Verificarea realizarii proiectelor va fi facuta de personalul specializat din unitatile de implementare, care se va ocupa de contractarea si monitorizarea proiectelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri