Germania - 7%

Germania - 7%

Germania aplica o cota redusa de TVA - de 7% - pentru majoritatea produselor alimentare, inclusiv pentru serviciile de distributie a alimentelor.

Cota standard de TVA: 19%.

Spania - 4% si 10%

Spania - 4% si 10%

Spania aplica doua cote reduse de TVA pentru produsele alimentare de baza. Astfel, pentru carne, peste, ulei, cafea, paste sau bauturi racoritoare autoritatile percep TVA de 10%. Pe de alta parte, pentru paine, faina, lapte, branza, oua, fructe, legume si cereale cota TVA este de numai 4%.

Cota standard de TVA: 21%.

Franta - 5,5% si 7%

Franta - 5,5% si 7%

Cota redusa de 5,5% este aplicata in Franta pentru alimente si bauturile nealcoolice, in timp ce cota intermediara de 7% este perceputa pentru mancarea servita la restaurant.

Cota standard de TVA este 20%.

Italia - 4% si 10%

Italia - 4% si 10%

Italia are si ea o cota super-redusa de TVA la alimentele de baza, de 4%, si o alta cota de 10% pentru un grup specific de produse alimentare.

Cota standard de TVA este 22%

Marea Britanie - 0% si 20%

Marea Britanie - 0% si 20%

Majoritatea alimentelor in Marea Britanie au TVA 0%, dar bauturile alcoolice, snacks-urile, inghetata, bauturile racoritoare sau mancarea de la catering sunt taxate cu rata standard de TVA, de 20%. De asemenea, si furajele sau semintele in agricultura, necesare producerii alimentelor de baza, au TVA zero.

Polonia - 5% si 8%

Polonia - 5% si 8%

Si Polonia aplica o cota super-redusa de TVA - de 5% - la alimentele de baza, precum painea, produsele lactate si carnea, in timp ce restul produselor alimentare sunt supuse unei TVA de 8%.

Cota standard de TVA: 23%

Romania - 9%

Romania - 9%

Cota redusa de TVA la paine si produsele de panificatie a fost introdusa de Guvern la 1 septembrie 2013. Rezultatele primului an de cota redusa au fost publicate recent si par incurajatoare.

Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca, dupa reducerea TVA la paine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscala a scazut cu 300 milioane de lei, in timp ce patronatul din domeniul panificatiei Rompan indica o scadere de 200 milioane lei, calculele plecand de la ipoteze diferite.

Cota standard de TVA este 24%.