Sumele pentru bugetele locale vor fi repartizate de Ministerul Finantelor, astfel incat comuna sa aiba buget de minimum 1,5 milioane lei, orasul cel putin 6 milioane lei, municipiul de la 20 milioane lei, iar judetul minimum 80 milioane lei, bani trimisi direct de minister, fara ca CJ sa mai stabileasca sume pe localitati.

Repartizarea a fost stabilita in sedinta de miercuri a Guvernului, ministrul Finantelor, Darius Valcov, afirmand ca "ingerinta politica" a fost redusa la maximum, in sensul in care atat consiliile judetene (CJ), cat si celelalte autoritati publice locale vor primi direct de la Finante aceste sume si nu vor mai fi consilieri judeteni si consiliile judetene care vor stabili sumele pentru fiecare localitate in parte. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a precizat la finalul sedintei, ca toate localitatie vor avea de miercuri la dispozitie sumele corespunzatoare bugetului pe acest an, conform Mediafax.

Potrivit lui Valcov, nicio comuna nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane lei, bugetul unui oras nu va fi mai mic de 6 milioane lei, un municipiu va avea venituri venituri bugetare de minimum 20 milioane lei, niciun municipiu resedinta de judet nu va avea mai putin de 50 milioane lei si niciun consiliu judetean sau judet nu va avea alocat mai putin de 80 milioane lei.

Nu vor mai fi consilieri judeteni si consiliile judetene cei care vor stabili sumele pentru fiecare localitate in parte

"Acest lucru inseamna o descentralizare totala, in sensul in care sumele sunt transmise direct catre autoritatile publice locale prin intermediul Ministerului Finantelor. Ministerul nu face decat sa aplice formula din legea care a fost aprobata de catre Parlament, o formula care contine referire la numarul locuitorilor (55% influenta), suprafata judetului (15% influenta), respectiv lungimea drumurilor judetene si comunale (30%). De asemenea, ingerinta politica a fost redusa la maxim, in sensul in care atat consiliile judetene, cat si celelalte autoritati publice locale vor primi direct de la Finante aceste sume, nu vor mai fi consilieri judeteni si consiliile judetene cei care vor stabili sumele pentru fiecare localitate in parte", a declarat ministrul de Finante.

El a adaugat ca peste 2.000 de localitati, din zone defavorizate, vor avea o crestere majora a bugetelor. Valcov aratat ca exista o localitate cu majorare de chiar de 900%, respectiv de la un buget de 150.000 lei la unul de 1,5 milioane lei. "Aplicand aceasta formula timp de cel putin 4 ani de zile, primarii si presedintii de consilii judetene nu vor mai avea, inclusiv cei din zonele sarace, niciun motiv pentru care in anul 2018 sa nu avem in toate localitatile apa, canal si sistemul de educatie in sensul reabilitarii si modernizarii scolilor", a afirmat Valcov.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri