Ministrul economiei a declarat pentru NewsIn, ca accepta demisiile directorului general si directorului economic ai societatii Termoelectrica, fiind nemultumit de lipsa de initiativa a acestora in prezentarea unui program de restructurare a companiei.
"Cei patru directori, care au trimis demisiile s-au speriat si de teama sa nu-i dau eu afara si-au dat ei demisiile. Motivul prinicipal este ca nu au facut nimic din ce trebuiau sa faca", a spus Seres. El a negat informatiile potrivit carora le-ar fi cerut demisiile celor patru diirectori, informeaza NewsIn. In opinia ministrului situatia financiara de la Termoelectrica este una foarte grea, iar directorii au tot sperat in fuziunea cu Hidroelectrica si nu au facut nimic pentru restructurare.

"Conducerea nu a facut un plan de restructurare, a trebuit sa-l faca ministerul. Nu au ajutat la scrierea notificarii catre Consiliul Concurentei cu privire la ajutorul de stat, tot Ministerul Economiei s-a ocupat. Nu au mers la Bruxelles sa sustina cauza Termoelectrica, am fost tot noi. Cand a fost de luat bobarnace pentru Termoelectrica, ministerul le-a luat. Nu cred ca am primit indemnizatie de director general al Termoelectrica...", a spus ministrul Economiei.

Acesta a adaugat ca a acceptat notificarea de demisie a directorului economic, pe care l-a si inlocuit din functie cu o fosta angajata a Electrica. in plus, ministrul a mai afirmat ca incepand de saptamana viitoare ii va cauta inlocuitor directorului general Ovidiu Pop. "I-am spus lui Pop de acum cateva luni sa-l dea afara de directorul economic ca nu este bun, dar nu m-a ascultat. Foarte bine, pentru ca acum i-am acceptat demisia si l-am inlocuit deja", a subliniat oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Potrivit lui Seres, directorul general al Termoelectrica nu este foarte hotarat daca isi da sau nu demisia. "Mi-a trimis o notificare de demisie si nu o demisie. "Cu oamenii care nu au vointa, nu poti sa lucrezi. Putea sa-si dea si el demisia in primavara si nu acum aproape de iarna", a conchis ministrul.

in ceea ce priveste demisiile celorlalti doi reprezentanti ai Termoelectrica, directorul comercial Viorel Marian si directorul de program pentru grupul 4 de la Paroseni, Seres a spus ca primul "munceste foarte mult", lasand sa se inteleaga ca nu-i va accepta demisia, iar despre cel de-al doilea a precizat ca dat fiind ca grupul 4 a fost pus in functiune, ii dispare si obiectul muncii. Potrivit editiei de vineri a ziarului "Cotidianul", conducerea Termoelectrica si-a dat in bloc demisia in aceasta saptamana.

Termoelectrica se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa, din cauza datoriilor acumulate in timp, care au ajuns la circa 1,2 miliarde de euro. Din aceasta suma, 800 de milioane de euro sunt datorii acumulate la stat, diferenta reprezentand-o datoriile comerciale, adica imprumuturile contractate de companie pentru achizitia de combustibili. Pentru a salva societatea de la faliment, MEC, actionarul majoritar al Termoelectrica, a transmis, la inceputul lunii mai, la Consiliul Concurentei o notificare in vederea autorizarii stergerii datoriilor bugetare ale companiei. Pana in prezent, autoritatea de concurenta nu a dat niciun raspuns la solicitarea ministerului.

MEC va primi la inceputul saptamanii viitoare punctul de vedere al Consiliul Concurentei referitor la ajutorul de stat pentru Termoelectrica, a mai declarat ministrul Codrut Seres. "In prima parte a saptamanii viitoare vom primi avizul de la Consiliul Concurentei. Stiu sigur acest lucru. Nu vreau sa ma pronunt daca se va autoriza o stergere de datorii sau nu", a spus Codrut Seres. MEC a prezentat Consiliului Concurentei mai multe programe de restructurare a companiei Termoelectrica, decizia finala urmand a fi luata de catre Autoritatea de Concurenta, declara, la finele lunii septembrie, ministrul Economiei, Codrut Seres.

"Consiliul Concurentei va decide care este modalitatea de acordare a ajutorului de stat pentru Termoelectrica", spunea Codrut Seres. "Nu pot sa vorbesc despre o stergere a datoriilor pentru ca, practic, nu este vorba de un ajutor de stat. Am discutat cu autoritatea de concurenta mai multe programe de restructurare a Termoelectrica, urmand ca in functie de decizia consiliului, sa decidem care este programul de restructurare cel mai potrivit", adauga ministrul.

Raportul de monitorizare prezentat marti de Comisia Europeana critica decizia Guvernului de la Bucuresti de a relua practica anularii marilor datorii catre buget, respectiv de a sterge debitele unui mare furnizor de energie, fara a prezenta un plan de restructurare convingator. Arieratele companiei furnizoare de energie depasesc 1% din PIB, se arata in Raport.

In replica, Seres a spus ca, pana in prezent, Termoelectrica nu a beneficiat de nicio stergere a datoriilor. "Problema Termoelectrica nu este o problema a lui Seres. Datoriile companiei vin din ingerintele politice din ultimii 16 ani in stabilirea tarifelor la energia termica in Romania. intotodeauna s-a vrut reducerea facturilor in locul restructurarii", adauga ministrul Economiei. A doua zi dupa prezentarea Raportului Comisiei Europene, Guvernul a aprobat o hotarare prin care suspenda executarea silita, demarata de Fisc asupra datoriilor bugetare ale producatorului de energie electrica si termica Termoelectrica. Fiscul incepuse procedura de executare silita a societatii, prin decontare bancara si a creantelor de la terti, ceea ce ducea la imposibilitatea efectuarii de plati catre furnizori.

Termoelectrica se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa, din cauza datoriilor acumulate in timp, care au ajuns la circa 1,2 miliarde de euro. Din aceasta suma, 800 de milioane de euro sunt datorii acumulate la stat, diferenta reprezentand-o datoriile comerciale, adica imprumuturile contractate de companie pentru achizitia de combustibili.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri