Economia romaneasca a crescut in trimestrul al treilea din acest an cu 4,4%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, iar fata de trimestrul anterior cu 0,6%, in timp ce avansul pe primele noua luni a fost de 4,9%, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Datele arata o temperare semnificativa a cresterii economice fata de trimestrul al doilea, cand produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,5% fata de trimestrul precedent, scrie News.ro.

In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 4,6% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 5,8% in trimestrul al doilea si de 4,1% in primul trimestru al anului.

In ceea ce priveste evolutia fata de trimestrul anterior, cresterea din trimestrul al treilea, de 0,6%, este cea mai slaba din trimestrul al doilea 2015, arata seriile publicate de INS. Analistii se asteaptau la o incetinire a cresterii economice in trimestrul al treilea, dupa rezultatele peste estimari din trimestrul al doilea.

INS nu a publicat marti detalii privind evolutia sectoarelor economice, care urmeaza sa fie prezentate abia la inceputul lunii decembrie. In trimestrul al doilea, trei sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica.

Astfel, activitatea din agricultura a crescut cu 17,9% fata de trimestrul al doilea din 2015, sectorul informatii si comunicatii a avansat cu 17,3%, iar comertul - cu 11,9%. Statisticile oficiale arata, insa, ca toate sectoarele economiei au fost pe plus in trimestrul al doilea, cele mai mici rate de crestere fiind inregistrate in tranzactii imobiliare (+1,1%) si intermedieri financiare (+1,7%).

Pentru intregul an, Fondul Monetar International (FMI) estimeaza un avans economic de 5%, in timp ce Comisia Nationala de Prognoza (CNP), un organism guvernamental, mizeaza pe un avans de 4,8%. Economia a primit mai multi stimuli din partea guvernului in ultimul an.

Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajatilor din sectorul public de sanatate au crescut cu 25%, o majorare similara fiind aplicata anul trecut si in sectorul educatiei.

In plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei. Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vanzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate in acest an.

Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante, avertizeaza analistii. Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat dupa primele noua luni din acest an un deficit de 2,66 miliarde euro, cu 142% mai mare fata de aceeasi perioada din 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri