Redeschiderea discutiilor pe marginea legii salarizarii unitare, dupa declaratiile explozive ale ministrului Muncii, Olguta Vasilescu, a starnit reactii puternice in mediul de afaceri. wall-street.ro a centralizat opiniile mediului privat si ale economistilor cu privire la acest subiect pentru a intelege mai bine care va fi impactul initiativei ce va fi trimisa in Parlament.

Cum vad angajatorii proiectul legii salarizarii unitare

"Asa cum au fost anuntate maririle de salarii, nu au sens. Banuiesc ca au fost mai bine gandite decat comunicate. Cred insa ca nu vor influenta foarte mult salariile din mediul privat, pentru ca planurile bugetare din mediul privat nu pot sa sara in aer. Pe de alta parte, cred ca se poate crea un clivaj intre angajatii din privat si cei din mediul public. Si asa perceptia este ca angajatii din mediul public nu sunt eficienti si depun o munca dezorganizata, care se oglindea in salariile pe care le aveau. Daca pentru acelasi tip de munca vor primi salarii mai mari, vor fi priviti si mai critic", spune Mirela Marinescu, director executive search in cadrul companiei de recurtare APT.

Ea considera ca si daca salariile in mediul public vor creste, statul are sanse mici sa devina un angajator dorit, deoarece noua generatie de angajati cauta, mai degraba, oportunitati de invatare.

"Zona publica nu va fi un debuseu pentru specialistii din piata pentru ca acolo nu au ce invata. Noi, ca angajatori, reusim sa atragem tineri in mediul privat prezentandu-le dinamicitatea industriei si posibilitatile de invatare si dezvoltare", a mai spus Marinescu.

Marinescu se teme ca unul dintre efectele nedorite pe care il poate avea majorarea salariilor din mediul public cu procentele anuntate este cresterea taxelor pentru companii.

O eventuala majorare a taxelor poate ingropa angajatorii mici sau ii poate forta sa intre in zona gri cu salariile

"Efectele ar putea fi catastrofale"

"«Pana la pragul de 4.000 lei salariile se dubleaza, dupa 4.000 lei este o crestere cu 45% a salariilor, iar dupa pragul de 7.000 lei sunt cresteri, dar nu foarte mari», a declarat ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu. Sa speram ca aceasta este o cacealma, o regretabila perla si ca nu se va incerca punerea in practica a unor astfel de masuri. Efectele ar fi catastrofale si nu ma refer doar la efectul direct de dublare a deficitului bugetar pe care l-au si anuntat cei din Consiliul Fiscal, dar intreaga piata a muncii s-ar dezechilibra, iar sectorul privat s-ar prabusi", sustine Bogdan Rosu, director executiv Next Capital.

Potrivit acestuia, cea mai mare problema actuala a multor firme care activeaza in Romania nu este lipsa clientilor sau a comenzilor, ci dimpotriva: disponibilitatea scazuta a fortei de munca si pe alocuri chiar lipsa acesteia in raport cu locurile de munca.

"Avem o mare problema demografica care se va agrava accelerat, iar angajatorii nu mai gasesc suficienti angajati. Concurenta pe angajati a devenit mult mai acuta decat concurenta pe clienti. Angajatorii si-au scazut pretentiile, nu mai cauta neaparat ca angajatii sa fie deja bine pregatiti tehnic de la interviu, sau sa stie limbi straine, pentru ca sunt gata sa le ofere chiar ei aceasta instruire la inceputul colaborarii, fara costuri si cu riscul ca unii dintre acestia vor pleca dupa ce vor fi parcurs perioada initiala. Dar angajatorii stiu asta, sunt pregatiti sa isi asume acest risc, fac eforturi colosale pe partea de retentie a angajatilor si chiar reusesc sa mentina un echilibru, atat timp cat piata functioneaza liber, in conditii concurentiale. Chiar si asa, sunt multe domenii in care nu se pot gasi oameni suficienti, iar dezolvarea acelor sectoare are mult de suferit", a aratat Bogdan Rosu.

El mai spune ca daca propunerile mai sus citate se vor adeveri, problema fortei de munca se va acutiza in cel mai scurt timp, insasi economia de piata care se bazeaza pe capitalul privat si pe competitivitate va fi pusa la grea incercare, Statul devenind cel mai atractiv angajator, aflat insa intr-o concurenta neloiala cu mediul privat.

"Desi exista acest fond de «lupta» pe piata muncii, firmele private nu se pot abate de la principiile economice si deci nu pot sa ofere angajatilor proprii asemenea cresteri ametitoare, astfel incat acestia vor opta pentru posturi bine platite si fara mari cerinte de performanta, la Stat. Forta de munca se va simti o perioada mult mai bine la Stat, insa Statul de unde ii va putea plati pe termen lung, daca firmele private vor suferi si vor plati taxe mai mici, din cauza scaderii/inchiderii activitatii? Cine le va plati acestor angajati super-pensiile mai tarziu?", se intreaba Rosu, Next Capital.

Mariri, doar in functie de performanta

Bogdan Rosu, director executiv Next Capital, arata ca niciodata nu se poate face o crestere de salarii rationala si responsabila, daca aceasta nu vine in urma unei cresteri de productivitate, decat cu costul inflatiei.

"In cazul de fata insa, asemenea magnitudine a cresterii de salarii ar transcede pericolul inflatiei si ar lovi direct si decisiv in firmele private, in antreprenori. Daca la Stat vor continua sa creasca salariile fara conditionari de performanta si de productivitate, multe firme private romanesti (de la IMM-uri la firme mari, din domenii "human intensive" cum este outsourcing-ul) se vor inchide, iar multinationalele isi vor suspenda planurile de investitii, sau chiar operatiunile actuale din Romania si vor pleca in tari care isi doresc mai mult economie de piata si capital privat", a adaugat Bogdan Rosu.

RBL: Salariul mediu de la Stat depaseste oricum pe cel din privat

Intr-o scrisoare deschisa pe tema salarizarii unitare, adresata primului ministru, ministrului Muncii si ministrului Finantelor, reprezentantii Romanian Business Leaders arata, de asemenea, ca maririle anuntate ar trebui facute doar in functie de performante si isi arata temerea ca majorarile actuale vor pune presiune pe umerile angajatorilor privati.

"Astazi, in Romania, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumatate (2,5 milioane de angajati) lucreaza in firme private romanesti, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). In acelasi timp, in sectorul bugetar lucreaza 1,2 milioane de oameni care castiga un salariu mediu de 2.300 de lei. Prin legea salarizarii unitare pe care o promovati zilele acestea, in urmatorii patru ani, media salariului in sectorul public urmeaza sa urce cu 56%. Si atunci, va intrebam: cum aveti grija, de fapt, de soarta platitorilor de taxe din Romania, din ai caror bani platiti salariile promise? Ati afirmat public ca aveti grija de antreprenorii autohtoni. Ne intrebam daca nu cumva chiar ei vor plati factura. Va rugam sa mai adunati o data incasarile bugetare din ianuarie si februarie si sa faceti regula de trei simpla", se arata in scrisoare.

Ciprian Dascalu, ING Bank: Vor creste presiunile de majorare a salariilor pentru intreaga economie

Economistul sef al ING este de parere ca aceste masuri anuntate de Guvern pot avea un efect de "exemplificare" prin care vor creste presiunile de majorare a salariilor pentru intreaga economie. In ceea ce priveste incadrarea in tinta de deficit, ca urmare a acestor masuri, economistul este de parere ca Guvernul are totusi parghiile necesare pentru a face acest lucru.

"Bugetul se bazeaza pe venituri si cheltuieli, exista angajamentul de deficit de 3%, la o crestere a cheltuielilor probabil vor fi luate masuri adecvate de crestere a veniturilor. Daca imbunatatirea colectarii nu va fi eficienta, Guvernul mai are in prerogative si instrumentul taxarii si poate decide sa isi creasca veniturile prin majorarea taxarii generale sau a anumitor segmente", a explicat Dascalu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri