O consecinta importanta a colectarii si reciclarii deseurilor de echipamente electronice si electrice va fi cresterea taxei locale de salubritate incepand cu anul viitor, a declarat pentru NewsIn Valentin Negoita, presedintele organizatiei colective pentru gestionarea deseurilor IT, Eco Tic. in statele Uniunii Europene aceasta taxa locala este undeva intre 150 si 200 de euro pe an. "Mandria de a fi european si dorinta de a trai intr-un mediu sanatos costa", a aratat Negoita.

Pana acum, 99% din primarii nu au facut nimic pentru colectarea selectiva a deseurilor electrice si electronice. Conform legii, au cedat terenuri de pe domeniul public, insa acest lucru nu are relevanta prea mare din perspectiva colectarii. Asigurarea spatiului pentru colectare de catre municipalitati este o cerinta legala minimala, managementul acestor puncte trebuie sa fie o initiativa locala, a subliniat Negoita.

Punctele de colectare pentru deseuri electrice si electronice nu au nevoie de nici un fel de decizie guvernamentala speciala, a declarat Simona Vaida, expert in Directia Gestiunii Deseurilor si Substantelor Chimice Periculoase de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).

"Nu exista nici un fel de norma care sa se refere exclusiv la deseurile electrice si electronice, cu exceptia autorizatiei de mediu. Municipalitatile nu trebuie decat sa mentioneze si faptul ca gestioneaza deseuri electrice si electronice, este vorba numai numai de decizii care se iau la nivel local", a incheiat Vaida.

Cadrul legislativ din Romania privind taxarea ecologica a produselor IT si electronice consta in Hotararea de Guvern nr. 448/2005, care traduce Directiva Comisiei Europene nr. 96/2002.

Pentru implementarea optima a directivei europene, reprezentantii organizatiilor colective si MMGA urmeaza bunele practici si experienta expertilor olandezi. La conferinta "Municipalitati si deseurile de echipamente electrice si electronice", Wil Sierhuis, expert de mediu la Primaria orasului Amsterdam, a aratat ca punctul de colectare a deseurilor electrice si electronice in orasul olandez este finantat de municipalitate, ca peste tot in Olanda.

Aceasta varianta, de finantare a colectarii din taxele comunitatii locale, este mult mai ieftina decat transportul catre depozitele ecologice. Acestea din urma percep preturi destul de mari pentru colectarea echipamentelor. Municipalitatea coordoneaza, astfel, in contextul dezvoltarii locale, operatiunile de colectare.

Cumparatorul de echipamente IT sau electronice va plati incepand cu 2007, pe langa pretul aparatului si TVA, o taxa vizibila sau taxa verde, de mediu, care ar putea urca pana la 20 euro.

in momentul de fata organizatiile colective fac planuri de management in vederea primirii autorizatiei de functionare de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Ulterior autorizarii, urmeaza semnarea contractelor de colectare cu producatorii de echipamente elctrice si electronice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri