Ministerul Sanatatii din Cehia intentioneaza sa angajeze personal medical din Romania, Bulgaria si Slovacia, pentru a suplini lipsa de anestezisti si paramedici din sistemul medical local, a anuntat ministrul ceh de resort, Tomas Julinek, la postul public de radio, informeaza Prague Daily Monitor.

"Ne gandim serios sa recrutam personal din strainatate pentru a indeplini conditiile prevazute de noul Cod al Muncii (...). Avem in vedere pregatirea unor cadre medicale din noile state membre UE, din Slovacia, Bulgaria si Romania", a declarat potrivit NewsIn ministrul ceh, adaugand ca o alta optiune pentru suplinirea lipsei de personal ar fi recalificarea altor categorii profesionale.

Noul Cod al Muncii - proiect al guvernului precedent, socialist, care a starnit controverse la Praga - prevede, conform reglementarilor europene, reducerea orelor suplimentare pe care le pot efectua medicii.

Astfel, Cehia se confrunta cu o lipsa de personal medical, dar si cu o lipsa de bani, in conditiile in care medicii si asistentele medicale din Cehia au plecat la munca in Marea Britanie, Germania si chiar Arabia Saudita, unde salariile sunt mai mari.

Dupa intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, anul viitor, se estimeaza ca personalul medical ceh va continua sa plece la munca in strainatate. Vineri, Camera Deputatilor va fi in sesiune extraordinara pentru a discuta propunerea Partidului Civic Democrat ODS de modificare a Codului Muncii, insa exista slabe sanse ca proiectul sa treaca.

Codul a fost sustinut de sindicate, dar directorii de spitale avertizeaza ca el va limita serviciile medicale. Julinek a anuntat ca personalul serviciilor de urgenta va fi redus cu 80 de persoane, ceea ce va ingreuna actiunile de salvare si va limita numarul echipajelor de pe ambulante.

Pe de alta parte, solutia angajarii de personal medical din strainatate ridica anumite dificultati, intrucat limba constituie o bariera, cu atat mai mult cu cat este vorba despre termeni medicali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri