Romanii care vor sa munceasca in Spania cu contract mai mare de sase luni nu mai au nevoie de vize de munca, dupa ce autoritatile de la Madrid au decis, in 16 februarie, sa elimine necesitatea obtinerii acestor vize, potrivit unui comunicat al Bloculul National Sindical (BNS)
Potrivit comunicatului BNS, remis NewsIn, Guvernul spaniol a dispus aplicarea prevederilor Directivei europene 38/2004, privind libera circulatie a persoanelor in tarile UE si a eliminat obligativitatea vizelor pentru romanii si bulgarii care obtineau un contract de munca pe teritoriul Spaniei cu o valabilitate mai mare de sase luni. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial de la Madrid in 28 februarie si a intrat in vigoare de la aceasta data.

Astfel, cetatenii romani care doresc sa deruleze contracte de munca in Spania, indiferent de perioada de timp a acestora, nu vor mai fi obligati sa obtina vize de munca si nici sa depuna la autoritatile spaniole documente referitoare la situatia cazierului judiciar propriu sau prin care sa dovedeasca starea de sanatate (cu exceptia unor cazuri speciale). De asemenea, cetatenilor romani nu li se vor mai elibera carti de rezidenta temporara, ci certificate de inregistrare, care nu vor mai avea limita de timp.

Totusi, cei interesati sa obtina un loc de munca in Spania nu vor putea lucra decat in baza unei autorizatii de munca emise de autoritatile spaniole competente, pentru ca Spania este una dintre tarile europene care au impus restrictii romanilor pe piata interna a muncii.

"Prin Decretul Regal 240 din 16 februarie 2007, discriminarile la care au fost supusi romanii pana in prezent au fost eliminate, iar calitatea acestora de cetateni europeni, cu drepturi egale cu cele ale altor lucratori din Uniunea Europeana, a fost recunoscuta", informeaza comunicatul BNS.

BNS si Aurel Teodorescu, in calitate de cetatean roman si nu de director al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), au depus, la inceputul lunii februarie, o plangere catre institutiile europene in care au semnalat decizia ilegala a Ministerului Muncii si Afacerilor Sociale din Spania de a mentine obligativitatea vizelor de munca pentru romanii care vor sa plece in Spania cu un contract de munca pe o durata mai mare de sase luni. Presedintele confederatei, Dumitru Costin, declara, la acea data, ca decizia a fost luata ca urmare a lipsei de reactie a reprezentantilor institutiilor romane competente, respectiv ministrul afacerilor externe Mihai-Razvan Ungureanu si premierul Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit plangerii lui Aurel Teodorescu si a BNS - trimisa in 9 februarie la Curtea Europeana de Justitie, la Comisia Europeana, la Consiliul Uniunii Europene, la Parlamentul European si la European Ombudsman (echivalentul Avocatului Poporului in UE) - prin mentinerea vizelor de munca, Spania incalca Directiva 38/2004, privind dreptul la libera circulatie a cetatenilor UE si Tratatul de la Amsterdam, care prevede ca cetatenii UE nu au nevoie de viza de sedere intr-un stat al Uniunii.

"Probabil ca Spania face o confuzie intre vizele de munca si masurile tranzitorii in ceea ce priveste circulatia lucratorilor, care sunt cu totul altceva si care au fost impuse Romaniei de 15 state ale UE. Aceste masuri sunt perfect legale si se gasesc specificate in Tratatul de Aderare, in timp ce vizele de munca incalca dreptul la libera circulatie si au fost pastrate doar de spanioli", spunea, in februarie, Aurel Teodorescu.

Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din Spania a decis, in 26 decembrie, anul trecut, sa pastreze vizele de munca pentru muncitorii romani si bulgari care au un contract de munca mai mare de sase luni si dupa 1 ianuarie 2007, desi, potrivit legislatiei europene, vizele trebuie eliminate odata cu intrarea celor doua tari in Uniunea Europeana. Aceasta decizie implica si obligativitatea detinerii unui pasaport (pentru ca viza nu se poate aplica decat pe pasaport), desi, dupa aderare, romanii pot circula in statele UE doar cu cartea de identitate. De asemenea, se mentine obligativitatea prezentarii cazierului judiciar si a certificatului medical, care contravin prevederilor Directivei 38/2004.

Potrivit lui Aurel Teodorescu, un numar de 82.000 de romani au plecat la munca in Spania in ultimii cinci ani prin OMFM, iar din datele Ministerului de Externe reiese ca numarul romanilor care locuiesc sau muncesc legal in Spania este de peste un 1.200.000.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri