Pretul electricitatii livrate consumatorilor captivi a crescut, incepand de duminica, in medie cu 3,95%, din cauza reducerii productiei de energie hidro si a scumpirii combustibililor, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Conform ANRE, de la 1 aprilie, factura la electricitate a populatiei, care consuma lunar 100 KWh, va creste cu aproximativ 1,2 1,5 lei, informeaza NewsIn. Saptamana trecuta, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis ajustarea pretului la energia electrica din mai multe cauze. Printre acestea se numara cresterea preturilor la combustibili, carbunele scumpindu-se in medie cu 8% si cresterile probabile ale pretului gazului metan, destinat consumului industrial in 2007.

Regimurile hidrologice reduse, din ultimul trimestru al lui 2006 si anticipate pentru intreg anul 2007 atat pe Dunare, dar si pe raurile interioare, cat si introducerea mecanismului reglementat pentru plata capacitatilor de productie sunt alte cauze ale cresterii tarifelor.

Potrivit ANRE, scumpirea a fost cauzata si de cresterea costurilor cu transportul pe calea ferata si a cheltuielilor de tratare a apei de racire din termocentrale, precum si de cresterea salariului minim pe economie, dar si de compensarea efectelor pietelor centralizate (piata pentru ziua urmatoare si piata de echilibrare).

Presedintele ANRE, Nicolae Opris, declara, in urma cu doua saptamani, ca pretul energiei electrice, pe intreg anul 2007, va avea o crestere de pana la 6% fata de anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri