Romania nu va putea sa absoarba nici jumatate din fondurile europene, daca nu se vor reduce birocratia si coruptia din administratia publica, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Firmele mici si mijlocii sunt pregatite pentru a putea sa acceseze fondurile europene, insa "mai exista inca foarte multa birocratie si coruptie in Romania. Autoritatile ar trebui sa se preocupe intai de acest lucru si apoi vom putea accesa si banii europeni", a declarat Nicolaescu, pentru NewsIn.

La ultima vizita la Buruxelles a ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor Laszlo Borbely, Comisia Europeana (CE) a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti sa nu birocratizeze prea tare sistemul de acordare a fondurilor, desi CE insasi este birocratica. Autoritatile romane au promis ca vor incerca sa evite ajungerea intr-o astfel de situatie. Romania se afla in faza de elaborare a ghidurilor si abia dupa aceea va fi valida afirmatia ca modalitatea de obtinere a finantarilor este sau nu birocratica.

"Am discutat structura ministerului, iar ea a fost considerata una adecvata de catre comisarul european Danuta Hubner. De fapt, i-am prezentat inainte lui Anastassios Bougas (n.r. sef de unitate pentru Romania in DG Regio) structura si observatia sa a fost ca ea sa nu fie birocratica, sa intarzie alocarea fondurilor europene. Si aici am fost pe aceeasi lungime de unda", a spus ministrul dezvoltarii.

Borbely a asigurat ca nu sunt probleme in aprobarea Planului Operational Regional, care e in grafic si care va fi finalizata la sfrsitul lunii iunie. Ministrul a mai spus ca urma sa mai discute solicitarea Romaniei privind o extensie a perioadei de implementare a mai multor proiecte PHARE la care s-au inregistrat, "din motive obiective sau subiective", intarzieri.

Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) va instrui, anul acesta, 400 de persoane la nivel de incepator si 1.440 ca avansati, prin programul ""Strategie de instruire 2007 - 2013", in domeniul fondurilor structurale. Strategia prevede zece sesiuni de tip "campanii de constientizare" a potentialilor beneficiari interesati de obtinerea fondurilor europene, elaborarea, multiplicarea si distribuirea unui ghid, 96 de sesiuni de instruire pentru beneficiari si aplicanti furnizate in toate regiunile tarii.

Strategia a fost elaborata de minister in colaborare cu cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala (ADR) in primul trimestru al acestui an cu sprijinul proiectului "Formare la Nivel National si Regional pentru Intarirea Puterii de Absorbtie a Fondurilor Structurale POR", finantat prin programul Phare 2004 "Coeziune Economica si Sociala".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri