Directorul general al Agricover considera ca agricultura reprezinta un segmen care poate oferi randamente foarte bune pe termen mediu. “Cu un potential de crestere de 60-80 % in urmatorii ani, agricultura romaneasca are toate sansele sa inregistreze o crestere a profitabilitatii mai mare decat cea din domeniul imobiliar, reprezentand unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti”, considera Robert Arsene.

Potentialul major de dezvoltare a agriculturii romanesti este dat in primul rand de catre finantarile europene, menite in ultima instanta sa creasca randamentele la hectar, prin folosirea echipamentelor moderne si a tehnologiilor de calitate. in prezent, Romania detine aproape 10 milioane de hectare de teren arabil, iar recolta anuala se ridica la 15-16 milioane tone de cereale si oleaginoase. Prin punerea in valoare pe piata europeana a imensului potential agricol, Romania poate sa-si consolideze pe termen mediu si lung trendul ascendent al unei cresteri economice cu adevarat durabile.

Oficialii Agricover considera ca terenul agricol din Romania prezinta un potential neexplorat din punctul de vedere al investitiilor. Dezvoltarea sectorului agricol romanesc va fi sprijinita in anii urmatori de fonduri europene: bugetul Comisiei Europene pentru perioada 2007- 2013 prevede alocarea a peste 11 miliarde de euro pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Orientarea acestor fonduri catre solutionarea problemelor structurale, sustinerea unitatilor viabile si dezvoltarea unor sectoare conexe, precum serviciile pentru agricultura, pot contribui substantial la valorificarea oportunitatilor integrarii si minimalizarea costurilor reale de modernizare. Ponderea populatiei care lucreaza in agricultura in Romania este printre cele mai ridicate din Europa, iar principalul activ, pamantul, se situeaza la cele mai ridicate grade de fertilitate din Europa. Din ce in ce mai multi investitori in terenurile agricole reusesc sa comaseze suprafete mai mari si sa practice o agricultura moderna si performanta.

Actionarii Agricover au decis implementarea unui model de business agricol numit AgriManagement Integrat (AMI). Modelul AMI este construit pe patru piloni: ferme, solutii integrate, management si industria procesatoare. Fermele incluse in modelul AMI sunt selectate de Agricover dupa criterii ce vizeaza in primul rand marimea suprafetei detinute spre cultivare (minim 300 ha).

In baza pre- contractelor incheiate cu companiile procesatoare, Agricover va repartiza tipurile de culturi fiecarei ferme in parte, asigurand inputurile necesare, in baza unei pre- finantari: seminte, pesticide si ingrasaminte. “AMI va include realizarea- pentru fiecare fermier in parte- a unui plan de business corespunzator, care va completa consultanta agricola acordata de specialistii nostri in domeniu. Recoltele vor fi valorificate catre procesatori, conform pre- contractelor, astfel incat sistemul va aduce predictibilitate in domeniu, know- how si mai ales profit”, a precizat directorul general Agricover, Robert Arsene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri