Romania a avut in primul trimestru al anului 2007 o inflatie record de 0,35%, care a fost cu 0,11% sub media tarilor membre ale Uniunii Europene (UE), a declarat, citat de NewsIn, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
In opinia lui Vosganian principalele sectoare care au dus la cresterea produsul intern brut (PIB), in primul trimestru din 2007, cu 6% au fost industria (7,8%) si constructiile (30,7%), in special urmare a cererii pentru investitii.

"Rezultatele directe ale activitatii economice – ilustrate de valoarea adaugata bruta – evidentiaza cresterea din trimestrul I de 8,1% ca fiind cea mai ridicata din istoria recenta a Romaniei. Investitiile au crescut cu 17,2% in conditiile unei rate de investitie de peste 18% din PIB, iar lucrarile de constructii noi au inregistrat o crestere cu 28,4%", spus ministrul.

Institutul National de Statistica (INS) a estimat o crestere in termeni reali cu 6% PIB in primul trimestru la 68,498 miliarde lei (20,26 miliarde euro). Cresterea produsului intern brut din primele trei luni ale acestui an a fost mai temperata fata de cea de 6,9% din perioada similara a anului trecut. Cauza temperarii cresterii economice din primul trimestru a fost scaderea incasarilor din impozitele nete pe produs cu 7,8% ca urmare a incasarilor mai slabe din TVA. Impozitele nete pe produs reprezinta diferenta dintre impozitele pe produs incasate (TVA, acize, alte impozite pe produs) si subventiile pe produs platite de la bugetul public consolidat. Potrivit Statisticii, cauzele scaderii incasarilor din TVA in primul trimestru au fost renuntarea la plata TVA in vama dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE) si scaderea cifrei de afaceri din vanzarile de retail, care a dus si la o pierdere suplimentara la incasarile din TVA.

Valoarea adaugata bruta din economie a crescut in primul trimestru cu 8,1% fata de acelasi interval din 2006, arata datele INS.

Potrivit lui Vosganian, dinamica numarului de salariati s-a mentinut ridicata, ca urmare atat a efectelor cotei unice care au continuat sa se faca simtite, cat si a cresterii economice inregistrate (3,1% in aprilie fata de decembrie 2006). De asemenea, rata somajului a inregistrat la sfarsitul lunii mai o scadere cu 4,1%, in timp ce rata anualizata a inflatiei a ajuns dupa 5 luni la 3,81%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri