"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul I 2019 fata de varianta provizorie (1) publicata in Comunicatul de presa nr. 137 din 6 iunie 2019 fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile", precizeaza INS, citat de Agerpres.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251,236 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,3% fata de trimestrul IV 2018 si cu 5% fata de trimestrul I 2018.
Pe serie bruta, PIB estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 200,384 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 5% fata de trimestrul I 2018.

Luand in calcul contributia categoriilor de resurse la modificarea Produsului Intern Brut, INS noteaza ca in comparatie cu varianta provizorie (1) dinamica PIB a ramas nemodificata, iar cea a valorii adaugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale, aceasta din urma majorandu-si contributia la cresterea PIB cu 0,1 puncte procentuale, iar volumul si contributia impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 1,3, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.
Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate nu a inregistrat, in general, modificari importante, cu exceptia comertului cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, cu o crestere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale; a informatiilor si comunicatiilor, cu o crestere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale si a tranzactiilor imobiliare, cu o crestere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.
Peste jumătate dintre români au canalizare, în 2022

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei, de la +4,3% la +4,5%, ca urmare a cresterii volumului sau de activitate de la 106,7% la 107,0%; cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la +0,7% la 0,0%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate de la 103,8% la 100,2%; formarea bruta de capital fix, de la +0,9% la +0,6%, ca urmare a reducerii volumului sau de activitate de la 105,4% la 103,9% si exportul net, de la -3,3% la -2,5%.
Autoritatile romane estimeaza o crestere de 5,5% a economiei romanesti in acest an, potrivit Programului de convergenta 2019 - 2022 publicat de Ministerul Finantelor, evolutia fiind rezultatul unei contributii pozitive a cererii interne (6,1 puncte procentuale).
Banca Mondială îmbunătățește prognoza de creștere economică pentru...

Pe de alta parte, institutiile financiare internationale mizeaza pe o crestere a PIB de sub 4% in Romania in 2019. Altfel, previziunile Comisiei Europene indica un avans al economiei de 3,3%, Fondul Monetar International (FMI) - 3,1%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 3,2% si Banca Mondiala - 3,6%.
Sursa foto: Shutterstock.com
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: