Produsul Intern Brut al Romaniei aferent trimestrului I din 2019 a fost mai mare cu 1,3% in termeni reali raportat la ultimul trimestru al anului trecut si cu 5%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier fata de perioada similara a anului 2018, potrivit datelor provizorii publicate, luni, de INS.

"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul I 2019 fata de varianta provizorie (1) publicata in Comunicatul de presa nr. 137 din 6 iunie 2019 fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile", precizeaza INS, citat de Agerpres.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251,236 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,3% fata de trimestrul IV 2018 si cu 5% fata de trimestrul I 2018.

Pe serie bruta, PIB estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 200,384 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 5% fata de trimestrul I 2018.

Retail jobs

Luand in calcul contributia categoriilor de resurse la modificarea Produsului Intern Brut, INS noteaza ca in comparatie cu varianta provizorie (1) dinamica PIB a ramas nemodificata, iar cea a valorii adaugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale, aceasta din urma majorandu-si contributia la cresterea PIB cu 0,1 puncte procentuale, iar volumul si contributia impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 1,3, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate nu a inregistrat, in general, modificari importante, cu exceptia comertului cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, cu o crestere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale; a informatiilor si comunicatiilor, cu o crestere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale si a tranzactiilor imobiliare, cu o crestere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.

Citeste si:
Peste jumătate dintre români au canalizare, în 2022
Peste jumătate dintre români...

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei, de la +4,3% la +4,5%, ca urmare a cresterii volumului sau de activitate de la 106,7% la 107,0%; cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la +0,7% la 0,0%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate de la 103,8% la 100,2%; formarea bruta de capital fix, de la +0,9% la +0,6%, ca urmare a reducerii volumului sau de activitate de la 105,4% la 103,9% si exportul net, de la -3,3% la -2,5%.

Autoritatile romane estimeaza o crestere de 5,5% a economiei romanesti in acest an, potrivit Programului de convergenta 2019 - 2022 publicat de Ministerul Finantelor, evolutia fiind rezultatul unei contributii pozitive a cererii interne (6,1 puncte procentuale).

Citeste si:
Banca Mondială îmbunătățește prognoza de creștere economică pentru...
Banca Mondială îmbunătățește...

Pe de alta parte, institutiile financiare internationale mizeaza pe o crestere a PIB de sub 4% in Romania in 2019. Altfel, previziunile Comisiei Europene indica un avans al economiei de 3,3%, Fondul Monetar International (FMI) - 3,1%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 3,2% si Banca Mondiala - 3,6%.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri