Inflatia anuala a urcat in luna iulie pana la 3,99 %, de la 3,80% in iunie, in special ca urmare a scumpirii semnificative a fructelor si legumelor si a majorarii pretului tigarilor, compensate doar partial de ieftinirea serviciilor, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in iulie cu 0,29% fata de luna iunie. Astfel, preturile marfurilor alimentare (cu o pondere in IPC de 38,92%) au crescut in iulie cu 0,56% fata de luna anterioara - dupa ce urcasera semnificativ si in iunie (cu 0,32%), iar marfurile nealimentare (cu cea mai mare pondere in IPC, de 43,54%) s-au scumpit in medie cu 0,44%. In schimb, tarifele serviciilor (cu o pondere in IPC de 17,54%) au scazut in a saptea luna a anului cu 0,67% fata de luna precedenta, dupa ce coborasera si in iunie cu 0,1% comparativ cu luna mai.

Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna iulie la legume (cu o pondere in IPC de 3,99%), fructe (pondere de 2,09%) si tigari (4,06%). Scumpirile la cele trei categorii de produse au generat un efect de urcare a inflatiei cu 0,31%, pe baza ponderilor in IPC calculate de Statistica.

Astfel, la categoria definita de Statistica drept "alte legume si conserve de legume", preturile au urcat in iulie cu 7,78% fata de nivelul din luna iunie, iar preturile la fasole boabe si alte leguminoase au sporit cu 2,78% in a saptea luna a anului, generand o crestere a preturilor la legume si conserve de legume cu 2,59%.

Fructele proaspete s-au scumpit in medie cu 3,20% in luna iulie fata de luna anterioara, iar pretul citricelor si fructelor meridionale au urcat si ele cu peste 1%.

La categoria marfurilor nealimentare, o crestere semnificativa a preturilor s-a inregistrat doar la tigari si tutun, care s-au scumpit cu 4,24% fata de luna precedenta, ca urmare a majorarii accizelor. Scumpirea tigarilor a generat ea singura o urcare a inflatiei cu 0,17% fata de luna anterioara, pe baza ponderii acestor produse in indicele general al preturilor de consum.

Ieftinirea serviciilor in iulie a fost determinata in special de scaderea preturilor la serviciile de telefon (cu 3,38%) si la transportul aerian (cu 2,9%). Scaderi usoare de preturi s-au mai inregistrat in iulie la chirii (cu 0,01%) si la cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu invatamantul si turismul (cu 0,03%), in timp ce scumpiri semnificative, de aproximativ 0,7% fata de luna anterioara, s-au inregistrat la serviciile de apa, canal, salubritate, la reparatii auto, electronice si lucrari foto si la ingrijirea medicala.

Inflatia anuala medie s-a temperat in iulie pana la 4,4%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 4,6%, arata datele Institutului National de Statistica.

Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (august 2006 – iulie 2007) fata de precedentele 12 luni (august 2005 – iulie 2006), atat cea determinata pe baza IPC, cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,4% pe total.

Inflatia de baza, din care se scad preturile administrate si cele volatile, asa numita inflatie "core", pe care banca centrala o considera un semnal pentru politica monetara, a urcat in iulie cu 0,34%.

In iunie, inflatia anuala a fost de 3,80%, in foarte usoara temperare fata de mai, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 3,80%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit usor, in urcare cu 0,2% pana la 3,9%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, insa anticipeaza o inflatie mai mica la sfarsitul anului 2008, de 3,7%, cu 0,5% sub estimarea anterioara, a spus, la inceputul acestei saptamani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri