Investitiile straine directe ar putea urca pana la sapte miliarde euro in 2007, dublu fata de nivelul l inregistrat in primul semestru al anului, au declarat pentru NewsIn vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Monica Barbuletiu.
„Romania se afla la un stadiu de maturitate din punct de vedere al investitiilor straine directe, care manifesta o tendinta crescatoare, mentinand tara pe a doua pozitie in topul statelor est europene, dupa Polonia. In primul semestru al anului investitiile straine au cumulat aproximativ 3,5 miliarde euro si cred ca pana la finele anului vor ajunge la peste sapte miliarde euro, un nivel similar celui inregistrat anul trecut daca nu luam in calcul privatizarea BCR, care a contribuit cu 2,2 miliarde euro”, a declarat vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Monica Barbuletiu.

Aceasta a adaugat ca din totalul investitiilor straine directe inregistrate in primele sase luni ale anului, 50,6% reprezinta profitul reinvestit si participatiile de capital. Anul trecut, investitiile straine directe au fost de 9,1 miliarde de euro, plasand Romania pe locul doi in regiune dupa Polonia, care a avut un nivel de peste 11 miliarde de euro.

„Romania poate depasi destul de repede Polonia din punct de vedere al investitiilor straine directe atunci cand va fi aprobata legea investitiilor, cand vom avea suficiente parcuri industriale si vom reusi sa cream un balans al fortei de munca prin crearea de conditii pentru readucerea fortei de munca in tara”, a declarat Barbuletiu.

ARIS se ocupa in special de investitiile straine care presupun dezvoltarea de proiecte greenfield deoarece acestea creeaza si locuri de munca, si nu de privatizari sau afaceri in domeniul imobiliar

„In prezent, ARIS are in derulare circa 73 de proiecte de tip greenfield cu o valoare totala de trei milarde de euro care vor crea peste 3.000 de locuri de munca. Totusi am vrea sa aducem mai multe investitii de acest gen si in zonele dezavantajate ale tarii cum ar fi zona de Sud sau de Est, deoarece in partea de Vest a Romaniei sau in Capitala piata este suprasaturata si nu se mai gaseste suficienta mana de lucru calificata”, a mai spus pentru NewsIn, Barbuletiu.

Principalele industrii spre care s-au orientat investitorii straini au fost industria auto si a componentelor auto, telecomunicatiile si IT, energia (biodisel si eoliana), industria materialelor de constructii si altele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri