Salariul mediu net a fost de 1.266 lei (359 euro) in luna decembrie a anului trecut, in crestere cu 145 lei (12,9%) fata de luna precedenta si cu 15,2% fata de aceeasi luna a anului 2006, cele mai mari lefuri fiind platite in sectorul financiar, arata Institutul National de Statistica.
Cresterea salariului mediu net s-a temperat semnificativ in intervalul decembrie 2006-decembrie 2007, de la un ritm de 23,5% in perioada noiembrie 2006-noiembrie 2007.

Ritmul anual de crestere a salariilor s-a apropiat, astfel, de cel al productivitatii muncii, de 10,3% in intervalul octombrie 2006-octombrie 2007 in sectorul industrial.

Banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 8,1% in decembrie 2007 fata de ultima luna din 2006. In decembrie 2006, salariul mediu net a fost de 1.099 lei (322 euro).

Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumparare cu 26% mai mare in ultima luna a anului trecut, mai arata datele INS.

Salariul mediu brut a fost in ultima luna a anului trecut de 1.730 lei (490 euro), cu 13,7% mai mare decat in luna noiembrie.

Cele mai mari lefuri nete s-au platit in decembrie in sectoarele de intermedieri financiare (3.791 lei, 1.063 euro), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (651 lei, 184 euro).

Comparativ cu luna noiembrie, salariul mediu net a crescut in decembrie in majoritatea activitatilor economice datorita acordarii primelor de sarbatori, a negocierilor de salarii si a realizarilor de productii mai mari.

Astfel, in industira de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, in silvicultura si activitati conexe, precum si in intermedieri financiare, salariile s-au majorat cu peste 37%.

Majorari cuprinse intre 22% si 32% s-au inregistrat in activitati anexe si auxiliare de transport, activitati ale agentiilor de turism, industria miniera, posta si telecomunicatii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, activitati de asigurari si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) si eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare.

De asemenea, majorari intre 15% si 21% s-au inregistrat in captarea, tratarea si distributia apei, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, fabricarea substantelor si a produselor chimice, cercetare-dezvoltare si informatica, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, transporturi terestre, transporturi pe apa, industria metalurgica si administratie publica.

In unele sectoare, salariile au scazut insa, arata datele INS. AStfel, in sanatate, asistenta sociala, extractia hidrocarburilor si servicii conexe, salariile medii au inregistrat scaderi intre 4,6% si 6,5%, ca urmare a acordarii primelor in luna precedenta sau de realizarea de productii mai mici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri