Climatul macreoeconomic "in deriva", din Romania, cresterea inflatiei, a preturilor si cursul valutar fluctuant vor avea un efect negativ asupra angajatilor, dar piata fortei de munca se va regla de la sine in urmatorii trei-patru ani, a declarat Florin Citu, directorul Departamentului Piete Financiare al ING Bank Romania.
Pe fondul climatului economic international instabil, care se rasfrange si asupra Romaniei, forta de munca va fi din ce in ce mai mobila, iar angajatii vor avea pretentii din ce in ce mai mari, in special referitoare la cresteri salariale, sustine Citu, citat de NewsIn.

Fluctuatia de personal, foarte mare, cu care se confrunta angajatorii romani, dar si migratia fortei de munca in strainatate sunt consecintele unei economii cu "o sanatate precara".

Desi in ultimul an s-a inregistrat o crestere importanta a salariilor, care va continua si in acest an (de exemplu, in sectorul bancar se estimeaza o crestere a salariilor de 20%), aceasta majorare este una artificiala. Pe fondul cresterii inflatei, a cursului de schimb fluctuant sau a deficitului de cont curent, cresterea veniturilor lunare se cladeste pe o fundatie nesigura.

"O alta mare problema pe care Romania o are, in 2008, este anul electoral. In aceasta perioada, tendinta este ca salariile in sectorul public sa se majoreze consistent, ceea ce da senzatia ca totul este bine, economia este sanatoasa, iar oamenii vor fi tentati sa se imprumute cat mai mult, fara a constientiza, insa, riscul. In acest fel, autoritatile introduc morfina in sistem", a adaugat Citu.

Si in 2008, se va mentine deficitul de lucratori calificati, cei mai cautati salariati fiind, in continuare, cei din constructii, textile, hoteluri si restaurante sau cei din sectorul financiar-bancar. In acelasi timp, presiunea pe angajati se va mentine, pentru ca lipsa personalului calificat va duce la o folosire la maximum a celor existenti, care vor deveni mai stresati si vor face fata cu greu sarcinilor profesionale. Desi cresterea economica din ultimii ani a creat locuri de munca, rata persoanelor angajate, dupa 2002, a fost negativa, adica numarul salariatilor care au iesit din piata muncii a fost mai mare decat a celor care au intrat.

Acest fenomen va mai dura trei-patru ani, dupa care piata muncii se va regla de la sine, fara ajutor din afara, este de parere Citu. Faptul ca salariile vor continua sa creasca va atrage atentia atat a personalului neangajat, din mediul rural sau din tarile din jur, cat si a romanilor plecati la munca in strainatate, care vor dori sa se intoarca. In plus, va creste fenomenul migratiei dintr-un sector in altul, in functie de salariu. Multi angajati din sectorul public vor migra catre privat, administratia devenind o resursa importanta de personal.

In acelasi context, directorul de resurse umane de la Unicredit Tiriac, Daniela Rohan, a explicat ca Romania este unul dintre statele in care salariile au crescut cel mai mult in 2007, respectiv cu 12%, in termeni reali, cifra care a situat-o alaturi de Rusia si China. Totodata, toate companiile din Romania au raportat o crestere economica anul trecut, peste 70% raportand o crestere cu doua cifre.

Desi nivelul salariului este important pentru angajati, un accent deosebit se pune pe partea non-fiananciara, pe recompense si beneficii, dar si pe calitatea vietii din companie si pe intelegerea cu colegii si cu sefii, sustine Daniela Rohan. Directorul de resurse umane a intarit ideea ca, in domeniul bancar, fluctuatia de personal a fost de 25%, in ultimii doi ani, iar atragerea de talente este din ce in ce mai grea, pentru ca, in randul persoanelor cu studii superioare, somajul este sub un procent, practic inexistent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri