Cresterea economica pe 2007 fost de 6%, peste asteptarile analistilor si mai mult decat performanta din primele noua luni (5,8%). Produsul Intern Brut (PIB) a fost anul trecut de 121,3 miliarde de euro, comparativ cu 97,2 miliarde de euro in 2006. Astfel, economia a crescut cu 24 de miliarde de euro intr-un singur an.
PIB-ul al Romaniei a avut o rata de crestere de 6,6% in trimestrul al patrulea din 2007, comparativ cu perioada echivalenta din 2006, pe locul sase intre tarile membre ale Uniunii Europene (UE).

Moneda nationala s-a apreciat cu aproape trei bani ieri fata de ziua anterioara, pana la 3,7329 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca centrala, dupa publicarea vestilor pozitive despre cresterea produsului intern brut pe 2007, sustin dealerii.

Cursul de referinta urcase luni la 3,7617 lei/euro, cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii ianuarie pana in prezent, indicand o depreciere puternica a leului, pe fondul aversiunii fata de risc din regiune.

Cresterea economica peste asteptarile pietei, de 6% in 2007, dovedeste pesimismul exagerat cu care este privita economia Romaniei din exterior, dar estimarile negative ar putea fi revizuite in crestere daca vom avea un an agricol bun, sustin analistii.

"Cresterea economica peste asteptari din ultimul trimestru al anului trecut este o veste foarte buna pentru Romania si dovedeste ca pesimismul cu care a fost privita in ultimele luni economia romaneasca, inclusiv de catre agentiile de rating sau alte institutii economice internationale, este exagerat. Cred ca Romania poate avea o crestere consistenta, de 5-6% pe an, astfel incat, in urmatorii 5-6 ani, produsul intern brut pe cap de locuitor sa ajunga la media din Europa Centrala si de Est", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn.

Decalajele dintre economia Romania si economia mondiala tind sa se reduca, pe masura ce economia mondiala si-a incetinit puternic cresterea, iar analistii se tem ca o recesiune a economiei Statelor Unite nu va mai putea fi evitata in acest an. In zona euro, cresterea economica s-a temperat pana la 2,3% in trimestrul al patrulea din 2007.

Anghel estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste anul acesta cu 6,1%, dar ca, in conditiile unui an agricol "exceptional", avansul PIB poate fi chiar de 6,5%.

Majoritatea estimarilor apartinand institutiilor economice internationale mizeaza pe o incetinire a ritmului de crestere a economiei romanesti spre 5% in acest an. Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a estimat cresterea economica din 2008 intre 5,5% si 6%, "fara a depasi potentialul".

Cresterea economica trimestriala din zona euro s-a redus aproape la jumatate in ultimele trei luni din 2007, in contextul in care consumul familiilor si al guvernului s-a diminuat, iar energia a determinat in ianuarie o crestere a preturilor producatorilor, arata statisticile, potrivit Reuters.

Biroul de statistica al Uniunii Europene a confirmat estimarea anterioara ca produsul intern brut (PIB) al celor 13 tari din zona euro a crescut cu 0,4% in octombrie-decembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in rand cu estimarile din piata.

PIB-ul a crescut cu 2,2% anual, cu putin sub estimarea de 2,3% facuta de Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri