Cu o evolutie anuala de 14,5%, inregistrata in martie, tara noastra are a treia crestere a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, dupa Lituania si Bulgaria, in timp ce, la evolutia lunara, Romania ocupa locul al doilea, transmite biroul european de statistica.
In luna martie, preturile productiei industriale au urcat, in Romania, cu 1,6% fata de luna februarie, si cu 14,5% fata de martie 2007, arata Eurostat.

La evolutia lunara, Romania a fost depasita de Bulgaria, a carei productie industriala s-a scumpit cu 2,7% fata de februarie.

La evolutia anuala, tara noastra a fost intrecuta de Lituania, cu un avans al preturilor din industrie de 17,6%, si de Bulgaria, unde productia industriala s-a scumpit cu 15,4%, fata de martie 2007.

Dintre statele membre UE, cele mai mici scumpiri anuale ale preturilor din industrie s-au inregistrat in Germania, 4,2%, Finlanda, 4,7% si Irlanda, 5%.

Pe de alta parte, singurele ieftiniri ale preturilor productiei industriale, comparativ cu luna februarie, s-au produs in Danemarca, 0,2% si Suedia, 0,1%.

In luna martie, fata de februarie, indicele preturilor productiei industriale a crescut cu 0,7% in zona euro si cu 0,6% in UE. In luna februarie, preturile au crescut cu 0,7% in ambele zone, arata Eurostat. Fata de martie 2007, productia industriala s-a scumpit cu 5,7% in zona euro si cu 6,7% in UE.

Cifrele indicate de biroul european de statistica sunt apropiate de cele transmise de Institutul National de Statistica (INS), diferenta fiind explicata prin metodologiile de calcul diferite.

Raportat la clasificarea pe Uniune, insa, cifrele oferite de Eurostat sunt reprezentative si relevante, fiindca metodologia de calcul aplicata in cazul fiecarui stat membru este aceeasi.

In luna martie, preturile productiei industriale pe piata interna si pe piata externa au crescut cu 1,7% fata de luna precedenta si cu 15,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, a transmis la inceputul acestei saptamani INS.

Pe sectoare de activitate, preturile produselor din industria prelucratoare au urcat cu 2,1%, iar cele din industria extractiva si energie electrica si termica, gaze si apa s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor intermediare, 2,3%, industria energetica, 1,9% si industria bunurilor de folosinta indelungata, 1,9%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de uz curent, 1% si industria bunurilor de capital, 0,8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri