Comertul cu amanuntul din Romania a inregistrat un avans record in luna aprilie, de 15% fata de luna anterioara si de 26,6% fata de luna aprilie a anului trecut, iar cifra de afaceri din servicii a urcat cu 17% fata de aprilie 2007, transmite Institutul National de Statistica.
In primele patru luni ale acestui an, comparativ cu primele patru luni din 2007, s-a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) de 18,7%. Cifra de afaceri pentru retail, pentru intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, pentru vanzarea carburantilor pentru autovehicule a crescut, in aprilie, comparativ cu luna martie, cu 13%. In privinta serviciilor, cifra de afaceri a crescut cu 0,3%.

Comparativ cu luna aprilie 2007, cifra de afaceri in retail a crescut cu 26,6%, crestere sustinuta de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun, 29,5%si de vanzarea de produse nealimentare, 23,7%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, vanzarea carburantilor pentru autovehicule a crescut cu 27,5%, sustinuta, in principal, de comertul cu autovehicule, care a inregistrat un avans de 37,9%. In luna aprilie 2008, cifra de afaceri din servicii a fost cu 17% mai mare comparativ cu luna aprilie 2007.

Vanzarea de autovehicule a crescut cu 41,7% fata de primele patru luni din 2007

In primele patru luni ale acestui an, comparativ cu primele patru luni ale anului trecut, cifra de afaceri pentru retail a crescut cu 18,7%. Cresterea provine atat din vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun, care a inregistrat un avans de 18,9% cat si din vanzarea de produse nealimentare, cu o crestere de 18,4%.

In aceeasi perioada, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, vanzarea carburantilor pentru autovehicule, a crescut cu 31,2%. Cifra de afaceri la comertul cu autovehicule a crescut cu 41,7%, iar la vanzarea de carburanti, cu 15,3%. In privinta serviciilor, cifra de afaceri a crescut cu 11,6%.

Romania a inregistrat in aprilie, pentru a treia luna consecutiv, cea mai mare crestere anuala a comertului cu amanuntul din UE, de 18%, in conditiile in care sectorul de retail a marcat scaderi, atat in Uniune, cat si in zona euro, de 0,8%, respectiv, 2,9%, potrivit Eurostat.

In randul statelor membre, pentru doua tari nu exista date publicate pentru luna aprilie, in relatie cu aceeasi luna a anului trecut, iar Cehia, Irlanda, Grecia, Franta, Cipru, Ungaria si Olanda si-au pastrat confidentiale cifrele legate de comertul cu amanuntul. Raman 18 state ale Uniunii cu date publicate, intre care tara noastra detine recordul cresterii cifrei de afaceri in retail, de 18%. La distanta de 4 procente, Romania este urmata de Lituania. Bulgaria a marcat o cifra de afaceri pe retail de 10,1% comparativ cu aprilie 2007.

In martie si februarie, Romania a fost, din nou, pe primul loc la cresterea vanzarilor din retail - si, prin urmare, a consumului - cu un avans anual de 15%, respectiv 22,5%. In ianuarie, la evolutia consumului, tara noastra a fost intrecuta cu doar 0,2% de Slovacia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri