Economia Romaniei creste "evident peste potential", putand sa ajunga la un ritm de 8-9% in acest an, in conditiile in care inflatia s-ar putea tempera pana la 6-7% in decembrie 2008, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Guvernatorul a mentionat ca persistenta presiunilor dinspre excesul de cerere, determinata si de cresterea economica "evident peste potential" din primul trimestru al anului, de 8,2%, a contribuit la modificarea prognozei de inflatie pe 2008, de la 6% la 6,6%.

Pe de alta parte, Isarescu a calificat raportul asupra inflatiei prezentat luni drept unul pozitiv, in conditiile in care BNR mizeaza in continuare pe o temperare a inflatiei in urmatoarele luni, iar economia Romaniei creste intr-un ritm alert, intr-un context international recesionist.

De altfel, Romania este singura tara pentru care Comisia Europeana a revizuit in sus estimarea pentru cresterea economica in acest an.

Astfel, in ultima prognoza publicata in aprilie, Bruxelles-ul a revizuit estimarile de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 6,2%, de la 5,9% in prognoza anterioara, dar vede, pentru 2009, o temperare mai puternica a avansului produsului intern brut (PIB), la 5,1% - fata de 5,8% in estimarile publicate in noiembrie 2007.

Comisia Nationala de Progtnoza (CNP) estima, in ultima proiectie din primavara, o crestere a PIB de 6,5% in acest an.

Rata anuala a inflatiei va inregistra o "galma" in luna iulie, probabil de peste 9,1%, a declarat guvernatorul BNR.

In iulie, mai multe preturi administrate au crescut semnificativ, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu 12,5% in medie si a electricitatii pentru populatie cu 4,4%.

Analistii estimeaza, de altfel, ca inflatia anuala a inregistrat un varf in iulie, de peste 9%, insa ar trebui sa se tempereze incepand din august.

Leul este supus unor presiuni de depreciere cauzate de turbulentele externe, insa eventualele fluctuatii sunt controlabile pe termen scurt, a declarat Isarescu.

"Pe termen lung, nu putem estima in ce fel turbulentele externe vor influenta cursul, insa pentru o perioada mai scurta, aceste riscuri sunt predictibile. Pietele au o anumita volatilitate, exista un risc de depreciere a monedei nationale, insa acesta este in limitele controlabile", a mai spus Isarescu.
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a spus, referitor la cursul de schimb, ca nu anticipeaza fluctuatii semnificative, nici in sus nici in jos pentru perioada urmatoare.

Referitor la riscurile de adancire a deficitului bugetar, Isarescu a precizat ca BNR le ia in calcul, insa "nu exagereaza in evaluarea lor".

Guvernatorul BNR a reamintit ca estimeaza mentinearea deficitului de cont curent la 14% din produsul intern brut (PIB) in acest an, dar ca acest nivel este in continuare ridicat.

Referitor la impactul majorarilor salariale si de pensii, guvernatorul BNR a spus ca acesta este greu de calculat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri