Regiunea Vest, din care fac parte judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, a inregistrat cea mai mare crestere economica intre anii 2000 si 2005 dintre noile state membre, cu exceptia capitalelor, se arata in anuarul Eurostat publicat la Bruxelles.
"Regiunea non-capitala cu cea mai mare crestere economica in noile state membre a fost regiunea Vest, unde produsul intern brut pe cap de locuitor a crescut cu 13% intre 2000 si 2005, de la 26,8% la 39,8% din media UE27", se arata in documentul, potrivit NewsIn.

Capitala cu cea mai mare crestere economica in 2005 a fost Londra, unde produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 303% din media UE. Pe locurile urmatoare se situeaza Luxemburg, Bruxelles, Viena, Stockholm, Copenhaga si Praga.

Bucurestiul a avut un PIB pe cap de locuitor de 75% din media UE in 2005, devansand Sofia si capitalele statelor baltice.

"Dintre noile state membre, cu exceptia regiunilor capitale, care sunt toate foarte dinamice, statele baltice, Ungaria, Romania, Cehia si Slovacia au inregistrat o crestere economica considerabila peste media UE. In schimb, in Polonia, cresterea a fost semnificativ mai mare decat media UE doar in sapte din cele 16 regiuni de dezvoltare", se arata in raport.

Diferentele mari intre regiuni sunt cel mai bine reflectate in Romania, care pe de-o parte are regiunea Vest cu cea mai mare crestere economica dintre regiunile noilor state membre cu exceptia capitalelor, dar pe de alta parte, are si cea mai saraca regiune din UE, Nord-Est din care fac parte judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Aici produsul intern brut in 2005 a fost de doar 24% din media UE.

Cele mai prospere regiuni din UE sunt in sudul Germaniei, sudul Marii Britanii, Belgia, Luxemburg, Olanda, Irlanda si tarile scandinave, pe cand statele est-europene raman cu mult in urma celor occidentale, chiar daca au inceput sa recupereze din decalaj.

In termeni procentuali, 21% din populatia UE traieste in regiuni unde produsul intern brut pe cap de locuitor este peste 125% din media UE. Majoritatea europenilor, 53%, locuiesc in regiuni unde PIB-ul este intre 75%-125% din media UE, iar 12% din populatie se afla in zonele sarace din Europa de Est unde produsul intern brut pe cap de locuitor este sub 50% din media UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri