Romania ar trebui sa adopte politici financiare anti-ciclice, prin care sa evite decalaje mari in economie si efectele acestora, ca sa se fereasca de o viitoare criza, a declarat Joseph Stiglitz (foto), laureat al premiului Nobel in economie in 2001.
"Lectia pentru urmatoarea criza este ca ar trebui sa planificati oricand o criza. Economia de piata este un sistem foarte instabil. Greenspan (fost presedinte al bancii centrale a SUA - Federal Reserve n.r.) a facut o greseala fundamentala pe care a recunoscut-o: a crezut ca economia de piata se corecteaza singura, dar nu se corecteaza singura", a atras atentia Joseph Stiglitz, potrivit The Money Channel.

Laureatul premiului Nobel in economie in 2001, care a detinut si functia de economist-sef al Bancii Mondiale, a adaugat ca "este nevoie de un rol puternic al guvernului in administrarea pietii si in stabilirea regulilor jocului", arata NewsIn.

"In reglementarea jocului financiar trebuie sa aveti politici anti-ciclice, sa va asigurati ca baloanele nu cresc si ca nu apar cele mai grave consecinte ale acestor baloane", a mai spus Joseph Stiglitz.

El a adaugat ca multe dintre tarile emergente, cu economii in tranzitie, care au luat masurile corecte au fost totusi afectate de criza financiara internationala prin reducerea fluxurilor financiare, colapsul exporturilor si scaderea sumelor de bani trimise in tara de cei care lucreaza in strainatate.

"Tarile care au fost cele mai integrate in economia globala au fost cel mai lovite, pentru ca erau cele mai dependente si pentru ca aveau o legatura mai stransa cu ceea ce se intampla in strainatate. Cele care au evitat aceste baloane, care au pozitii fiscale mai bune si indatorare externa mai mica, cele care au un sistem bancar mai puternic, vor trece prin criza mai bine", a precizat Stiglitz.

Inca suntem intr-un stadiu foarte grav al crizei, dar nu mai suntem in cadere libera

Cat priveste stadiul crizei, Stiglitz considera ca "e inca foarte grav".

"Unii o descriu ca fiind sfarsitul inceputului, asadar ar fi usoare semne de revenire. Nu mai suntem in cadere libera, stiam ca va exista un final al crizei, dar cand esti in cadere libera nu stii cat de mult vei cadea", a explicat Stiglitz.

El a mai precizat ca rata somajului din Statele Unite ale Americii (SUA) va continua sa creasca si "nu vedem o eliminare a diferentei dintre abilitatea economiei de a produce la capacitatea sa si productia reala pana in 2011".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri