Ministerul Economiei vrea sa modifice legea, astfel incat toti consumatorii sa primeasca gaze din productia interna, a declarat ministrul de resort, Adriean Videanu, in cadrul audierilor de la Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
"Analizam posibilitatea sa acordam gaze naturale din productia interna atat pentru consumatorii industriali cu activitate intreruptibila cat si pentru consumatorii casnici. Luni vom avea o decizie, in acest sens", a spus Videanu, citat de NewsIn.

Legea Gazelor nr. 351/2004 a fost deja modificata. Potrivit modificarilor aduse acestei legi si aprobate de Guvern la sfarsitul lunii mai, consumatorii eligibili care opteaza pentru statutul de consumator intreruptibil beneficiaza timp de 6 luni de gaze naturale exclusiv din productia interna, astfel incat marii consumatori industriali, precum industria ingrasamintelor chimice, vor achizitiona gaze la pret mai mic.

Potrivit modificarilor aduse, se elimina obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern - import pentru consumatorii intreruptibili, pentru o perioada de sase luni, acestia urmand sa beneficieze doar de gaze naturale din productia interna. Astfel, vor beneficia si de un pret mai mic de achizitie a gazelor naturale.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, prin adoptarea acestui act normativ Guvernul sustine industria de ingrasaminte chimice -cel mai mare consumator de gaze naturale din Romania unde, din totalul cheltuielilor de productie, peste 70% il reprezinta cheltuielile cu gazele naturale. Industria de ingrasaminte chimice inregistreaza un consum de 2,5 – 2,8 miliarde metri cubi/an.

Romania consuma anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze. Din acestea, doua treimi provin din productia interna, de la Romgaz si Petrom, iar o treime este importata din Rusia, prin intermediari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri