Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -10%), potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul de salariati ar putea scadea pe total industrie prelucratoare (sold conjunctural -21%), chiar mai accentuat in cazul intreprinderilor cu pana la 50 de salariati (sold conjunctural -25%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea substantelor si a produselor chimice si fabricarea mobilei, fabricarea de masini, utilaje si echipamente (solduri conjuncturale -70%, -39% si respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale managerii prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 1%).

Activitatea din constructii, potrivit estimarilor din luna iunie, ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -6%), coroborata cu o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -10%).

Managerii din Romania se mai asteapta la o reducere moderata
a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural –14%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, in timp ce preturile lucrarilor de constructii ar urma sa fie relativ stabile (sold conjunctural -2%).

In iunie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -4%). Totodata, pana in august, volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural 1%). O tendinta similara (sold conjunctural - 5%) ar urma sa fie inregistrata si in ce priveste volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri.

Angajatorii anticipeaza insa, pentru urmatoarele trei luni, scaderea numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -24%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata (sold conjunctural +10%).

Potrivit asteptarilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) ar putea avea o scadere moderata (sold conjunctural -15%). De asemenea, in sectorul de servicii acestia estimeaza, pentru iunie - august, o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -18%), tendinta data in special de intreprinderile foarte mari (cu cel putin 500 de salariati).

In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.