"Preconizam o crestere a productiei de vin datorita faptului ca in acest an avem conditi i climatice favorabile culturii vitei de vie, care au condus la coacerea mai devreme a strugurilor si acumularea unei cantitati ridicate in zaharuri", a declarat citat de NewsIn directorul general din cadrul MAPDR, Daniel Botanoiu.

Romania a exportat in primele cinci luni ale anului curent o cantitate de 5.600 hectolitri vin DOC, cu 8% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, cand cantitatea exportata a fost de 6.100 hectolitri. De asemenea, valoarea vinului exportat in primele cinci luni ale anului in curs a fost de 745.000 euro, cu circa 25% mai putin fata de valoarea totala din aceeasi perioada a anului trecut (988.000 euro). Principalele tari in care s-a realizat exportul au fost Danemarca, Italia, Spania si China.

De asemenea, cantitatea de vin DOC importata in primele cinci luni din 2009 a fost de 3.500 hectolitri, cu o valoare de 1,046 milioane euro, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au importat 10.900 hectolitri (1,928 milioane euro).

Principalele tari din care s-a realizat importul sunt Franta, Italia, Ungaria si Spania.

Potrivit MAPDR, scaderea exportului si a importului de vinuri DOC este determinata de reducerea cererii de vinuri pe piata externa si interna, ca urmare a crizei economice.

Suprafata de vita-de-vie autorizata pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata s-a diminuat in anul 2008 cu 15% fata de anul precedent, din cauza inlocuirii vitei batrane cu vita tanara, prin programul de reconversie/restructurare, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV).

Directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, a declarat ca un alt motiv al scaderii suprafetei cultivate cu vita-de-vie pentru vinurile cu denumire de origine controlata este faptul ca viticultorii renunta la producerea vinurilor DOC si prefera vinurile cu indicatie geografica, pentru a evita birocratia obtinerii autorizarii DOC pentru suprafata si pentru productie. In plus, acesta a adaugat ca, in ultimii ani, potrivit trendului impus de alte state, producatorii de vin se orienteaza catre vinurile proaspete, care sunt consumate dupa un an-doi.