Cheltuielile anuale cu salariile, asigurarile sociale si constributiile la bugetul de stat ale firmelor pentru un inginer roman se vor plasa in anul 2009 la nivelul a 34% din sumele alocate angajatilor germani, potrivit unui studiu efectuat de Economist Intelligence Unit (EIU). In acelasi timp, costurile pe ora pentru un muncitor autohton vor fi la nivelul a 8% fata de cele ale salariatilor germani. In 2003, proportia a fost de 25% pentru ingineri si de 6% pentru muncitori. Spre comparatie, analiza EIU citata de Mediafax, care citeaza datele firmei de consultanta Boston Consulting Group, arata ca valoarea cheltuielilor pentru un post de inginer reprezentau in 2003 in Ungaria 30% din cele ale firmelor germane, urmand ca pana in 2009 sa ajunga la 36%.

Costurile cu muncitorii se ridicau la 12%, cu perspectiva de a ajunge in patru ani la 15%. Inginerii polonezi sunt putin mai costisitori decat cei romani, cu 22% in 2003 si perspective de 27% in 2009, in timp ce costurile companiilor pentru un muncitor se ridicau la 9% din cele ale germanilor, putand ajunge la 11%. In Turcia, costurile sunt ceva mai ridicate decat in Romania, de 37% pentru un inginer, urmand sa creasca pana la 44%, si de 8% pentru un muncitor, cu perspectiva de majorare la 9% in 2009. Costurile generate de angajatii rusi sunt cu mult mai reduse decat in Romania, de 7% pentru ingineri si 5% pentru muncitori. Majorarea preconizata este limitata, de doar 2%, atat pentru ingineri, cat si pentru cei fara studii superioare. Studiul EIU incearca sa explice tendinta firmelor vest-europene care isi delocalizeaza productia in estul Europei sau in Asia pentru a-si putea reduce costurile cu forta de munca. "Este un mit faptul ca toti angajatii din Europa Centrala ar fi mai costisitori decat cei din China sau din India. In realitate, exista anumite specializari in care criza de personal face ca salariatii din Asia sa fie surprinzator de costisitori", apreciaza analistii EIU. Astfel, in China, diferentele dintre cele doua categorii sunt semnificative, de 24% pentru ingineri, cu posibilitatea de crestere la 30%, si de 3% pentru muncitori, costurile firmelor putand ajunge la 4% in 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri