Ministerul Economiei (ME) a convenit cu Fondul Monetar International (FMI) ca subventiile stabilite si aprobate deja de Comisia Europeana, ca cea pentru Compania Nationala a Huilei (CNH), sa fie acordate, a anuntat ME.
Reprezentantii ME s-au intalnit cu reprezentantii FMI si ai CE pentru a analiza rezultatele economice, pe anul in curs, ale companiilor aflate in portofoliul Ministerului Economiei si au fost initiate discutii referitoare la stabilirea unor mecanisme de monitorizare a rezultatelor acestora in anul 2010, conform NewsIn.

"De asemenea, s-a convenit ca subventiile stabilite si aprobate deja de Comisia Europeana, de exemplu, cea pentru Compania Nationala a Huilei, sa fie acordate, conform intelegerilor avute. A fost abordata, totodata, proiectarea obiectivelor si tintelor economice pentru anul 2010, astfel incat acestea sa permita agentilor economici derularea programelor de restructurare si dezvoltare in paralel cu masurile pentru combaterea crizei economice si financiare", se precizeza in comunicatul ministerului.

Aceasta intalnire face parte din seria discutiilor purtate de reprezentantii Guvernului Romaniei cu FMI in vederea stabilirii conditiilor in care vor fi acordate Romaniei sumele prevazute in documentele semnate anterior.

Joi, delegatia Ministerului Economiei, condusa de secretarul de stat Tudor Serban, a avut o intalnire tehnica, la nivel de experti, cu Boriana Yontcheva, reprezentant al FMI, si Adrian Dierx, DG ECFIN si Olivia Galgau, DG ECFIN, reprezentanti ai Comisiei Europene.

Tudor Serban a declarat luni ca FMI a cerut autoritatilor romane sa elimine subventiile la cele 10 companii de stat, precizand ca in 2010 cel mult 3 firme mari vor mai primi subventii, respectiv C.N. a Huilei, CFR Calatori si Infrastructura. In privinta Metrorex, care opereaza metroul bucurestean, secretarul de stat a explicat ca aceasta companie va trebui, probabil, "sa-si gaseasca solutii interne".

El a precizat ca la intalnirea de la Ministerul Finantelor s-a discutat despre solutiile ce ar trebui gasite in cazul societatilor cu probleme grave, care nu au realizat profit si nici nu mai sunt subventionate.

Serban a mentionat ca in acest an vor fi disponibilizati in sectorul mineritului circa 600 de angajati, de la Compania Nationala a Huilei
Petrosani, urmand ca anul viitor sa mai fie concediati alti 1.000 de salariati.

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI, in noua scrisoare de intentie din august, sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii.

Companiile care vor fi monitorizate in prima faza sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri